Kasza jęczmienna to doskonały dodatek do wszelkiej maści gulaszy. Na zdjęciu obok mamy kaszę jęczmienną z duszonymi żołądkami i sałatką grecką.
Gotowanie kaszy jęczmiennej jest bardzo proste. Podobne zasady dotyczą też gotowania ryżu. Oczywiście jak zwykle chodzi nam o to, żeby ugotować najsmaczniej. Poniżej podana instrukcja nie dotyczy gotowania pęczaku, a drobnej kaszy jęczmiennej na przykład: mazurskiej lub perłowej.
Na 4 osoby potrzebna jest 1 szklanka – 1/2 szklanki kaszy.
Ilość kaszy zależy oczywiście od apetytów osób dla których gotujemy. Jeśli nam jednak zostanie trochę kaszy z obiadu, możemy ją zjeść na śniadanie zalewając gorącym mlekiem. (Czasem się jednak zastanawiam, kto jeszcze na tym świecie jada zupy mleczne?)
Kaszę trzeba dokładnie wypłukać. W tym celu wsypujemy ją do miski i kilkakrotnie napełniamy miskę wodą i wylewamy wodę.
Oczywiście, podobnie jak przy gotowaniu ryżu, kaszę możemy gotować na kilka sposobów.
Jak ugotować kaszę jęczmienną w garnku na gazie lub palniku elektrycznym?
Wypłukaną kaszę jęczmienną wsypujemy do garnka. Wkładamy około 3 dkg masła i zalewamy wodą. Na jedną szklankę kaszy bierzemy 2 szklanki wody. Solimy do smaku – pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć. Doprowadzamy do wrzenia. Trzeba w tym czasie kaszy pilnować, bo lubi wykipieć. Mieszamy. Zmniejszmy gaz na minimalny, przy którym kasza się jeszcze gotuje. Po 20 minutach dla kaszy drobnej, a 25 dla grubszej kasza jest gotowa do spożycia.
Jak ugotować kaszę jęczmienną w kuchence mikrofalowej?
Kuchenkę mikrofalową możemy z powodzeniem wykorzystać do gotowania kaszy. Musimy mieć szklane naczynie z pokrywką przystosowane do gotowania kuchence mikrofalowej, o dużo większej pojemności niż porcja kaszy, którą chcemy ugotować. Chodzi o to, żeby bardzo pieniąca się podczas gotowania kasza nie wyszła nam z garnka na kuchenkę. Szklankę dobrze wypłukanej kaszy jęczmiennej wsypujemy do szklanego naczynia dodajemy około 3 dkg masła i pół łyżeczki soli. Zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Mieszamy. Kasza z wodą nie powinna zajmować więcej niż 1/3 objętości garnka. Przykrywamy garnek i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Włączamy na maksymalne grzanie 900 W do czasu zagotowania i momentalnie zmniejszamy grzanie do 360 W i z tą mocą gotujemy jeszcze przez 20 minut. Pozostawiamy jeszcze na 5 minut w mikrofalówce, żeby doszła.
Jak ugotować kaszę jęczmienną z kocowaniem?
Stara babcina metoda kocowania przydaje się, jak chcemy mieć gotową do podania, gorącą kaszę po kilku godzinach od momentu, w którym mamy czas zająć się jej gotowaniem. Zaczynamy gotowanie normalnie na gazie lub palniku elektrycznym. Bezpośrednio po zagotowaniu dokładnie zawijamy garnek w koc wełniany. Uwaga! Nie używamy koców ze sztucznego tworzywa – takiego jak polar, bo od gorącego garnka może się przypalić i stopić. Trzeba też uważać, żeby nie wylać podczas zawijania w koc gorącej wody z garnka. Po 3-4-5 godzinach wyjmujemy gorącą kaszę gotową do podania/spożycia.
Jak podać kaszę jęczmienną?
Fikuśnym sposobem na podanie kaszy jest nakładanie jej łyżką do nakładania kulek lodów. Naprawdę fajnie wygląda to na talerzu.
Smacznego!
jutro na milion procent robie gulasz z zoladkow!!! I nic mnie nie obchodzi czy reszte rodzinki bedzie jadla.
Minął prawie rok…
Ciekawe, czy żołądki u Basi w domu się przyjęły? 😉
jak zrobisz , to daj mi znać- zjem za twoją rodzinkę!