Groch z kapustą to u mnie w domu tradycyjne wigilijne danie. Moja mama zawsze gotowała ogromny gar tej potrawy, ale z wigilijnych potraw jest ona wyjątkowo “głośna”. 😉
Jak przygotować tradycyjny wigilijny groch z kapustą?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 kilograma kiszonej kapusty
- 20 dkg grochu
- kilka suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- olej lub masło do smażenia
- 1 listek laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wszystkie składniki gotujemy oddzielnie. Ziemniaki po odcedzeniu tłuczemy na puree. Kapustę gotujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego i odcedzamy. Groch gotujemy do miękkości w małej ilości wody – odparowujemy prawie do suchego i tłuczemy na purre. Grzyby płuczemy i gotujemy w małej ilości wody przez pół godziny. Cebule smażymy na jasno złoty kolor. Łączymy wszystkie składniki – wkładamy do dużego garnka i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki grzybki (grzybów nie musimy gotować specjalnie – kilka możemy wyjąć z zupy grzybowej). Pieprzymy do smaku. Nie dodajemy dodatkowo soli – była w wystarczającej ilości w kiszonej kapuście.
Smacznego!