Jak przygotować tradycyjny wigilijny groch z kapustą?

Groch z kapustą to u mnie w domu tradycyjne wigilijne danie. Moja mama zawsze gotowała ogromny gar tej potrawy, ale z wigilijnych potraw jest ona wyjątkowo “głośna”. 😉

Jak przygotować tradycyjny wigilijny groch z kapustą?
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 kilograma kiszonej kapusty
  • 20 dkg grochu
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • olej lub masło do smażenia
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wigilijny groch z kapustą

Wszystkie składniki gotujemy oddzielnie. Ziemniaki po odcedzeniu tłuczemy na puree. Kapustę gotujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego i odcedzamy. Groch gotujemy do miękkości w małej ilości wody – odparowujemy prawie do suchego i tłuczemy na purre. Grzyby płuczemy i gotujemy w małej ilości wody przez pół godziny. Cebule smażymy na jasno złoty kolor. Łączymy wszystkie składniki – wkładamy do dużego garnka i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki grzybki (grzybów nie musimy gotować specjalnie – kilka możemy wyjąć z zupy grzybowej). Pieprzymy do smaku. Nie dodajemy dodatkowo soli – była w wystarczającej ilości w kiszonej kapuście.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *