Jak przygotować omlet tamago do sushi?

Gorowy omlet tamago pokrojony na paskiOmlet tamago przygotowuję do sushi jako dodatek do maki z paluszkami krabowymi lub z krewetkami. Identycznie robię omlet jak przygotowuję koreański kimbap. Wcale nie jest do tego potrzebna żadna specjalna kwadratowa patelnia. Okrągła jak najbardziej wystarczy. Powinna mieć około 22cm średnicy. Jajka smażymy w specjalny sposób zlepiając kolejne cienkie warstwy omleta w jedną. Następnie kroimy omlet w paski i mamy przygotowane idealne kawałki do zawijania w glony nori.

Jak zrobić omlet tamago do sushi lub omlet do kimbap?
Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Tamago - rozmącone jajo wylane na całą powierzchnię patelni

Tamago - pierwsze złożenie omleta Tamago - omlet złozony 2 raz i przesunięty na środek Tamago - tak dolewamy rozmącone jajko do smażącego sie omletaTamago - tak dolewamy rozmącone jajko do smażącego sie omleta za kolejnym razem...Tamago - a tu mi się wyrażnie za mocno przysmażyło, ale zwijamy dalej ;-)Tamago - zawijamy w papierowe ręczniczkiTamago - leży pomiędzy dwiema deseczkami przyciśnięte garnkiem z wodąJajka roztrzepujemy widelcem prawie dokładnie – ot tak jak do panierowania kotletów schabowych. Delikatnie solimy. (Ja dodaję jeszcze troszkę czarnego pieprzu, bo lubię, chociaż ani to japońskie ani konieczne. 😉 ) Przelewamy do dzbanka z dzióbkiem, z którego będzie mam się je wygodnie nalewało na patelnie.

Patelnię rozgrzewamy wlewamy  łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy ten olej pędzelkiem po całej powierzchni dna patelni. Wylewamy rozmącone jajko na patelnię tak, żeby cała powierzchnia pokryła się około milimetrową warstwą jajka.  Gdy się prawie usmaży zwijamy 1/4 szerokości placka. Następnie jeszcze raz składamy – tak, że omlet zajmuje nam pół patelni i całość przesuwamy na środek patelni. Na cześć powierzchni patelni z przodu omleta nalewamy rozmącone jajko cienką warstwą. Praktycznie od razu, bo patelnia jest gorąca, rolujemy dalej. Przesuwamy zwinięte ciasto na środek patelni i nalewamy jajka, i kolejną warstwę omleta, gdy tylko lekko się zetnie rolujemy wokół poprzedniej. Czynności powtarzamy, aż skończą nam się jajka.

Omlet zdejmujemy z patelni i zawijamy w dwie warstwy papierowych ręczniczków – muszą dobrze wchłonąć tłuszcz, a nie przylepić się do omleta. Zawinięty omlet kładziemy pomiędzy dwiema deseczkami. Obciążamy z góry. Ja po prostu stawiam na wierzchu garnek z dwoma litrami wody. Zostawiamy tak omlet na około godzinę . Następnie odwijamy i kroimy w paski. Omlet tamago, tudzież omlet do kimbapu jest gotowy do zawijania w glony nori.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *