Jak przygotować krokiety z opieńkami na Wigilię?

2 kępki opieniek, jedna częściowo ścięta

Krokiety z opieńkami w Wigilię pojawiają się u nas w domu w tych latach, kiedy opieniek uda się nazbierać. Staramy się mieć opieńki zawsze – mamy swoje miejsca opieńkowe w lesie, ale czasem zdarza się, że ktoś nas ubiegnie. Jeśli nie mamy opieniek to robimy krokiety z pieczarkami.
Opieńki trzeba do zimy przechować zakonserwowane lub zamrożone i oprzeć się zamówieniom: “zrób dzisiaj na kolację krokiety z opieńkami”. 😉

Jak przygotować krokiety z opieńkami na Wigilię?
Składniki farszu:

  • 1/2 litra słoik z konserwą ze zmielonymi opieńkami
  • 2 średnie cebule
  • 4 dkg masła
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Na maśle smażymy cebulę na jasno złoty kolor. Dodajemy opieńki i smażymy mieszając, aż zagrzeją się porządnie w całej objętości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak już opieńki trochę ostygną (zgaduję, ze może to być temperatura około 70 stopni) dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy.

Składniki ciasta na 12 naleśników do krokietów:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do smażenia

Jaja z mąką, wodą i solą miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na patelni o średnicy 24 cm.
Nakładamy na każdy naleśnik sporą łyżkę nadzienia i składamy na krokiety. Podsmażamy na maśle na tyle mocno, żeby się nie rozkładały i były rumiane o obu stron.
Krokiety powinny być podsmażone bezpośrednio po przygotowaniu. Mamy do wyboru albo przygotować krokiety z opieńkami bezpośrednio przed Wigilią, albo przygotować dzień wcześniej przetrzymać w lodówce i odgrzać w kuchence mikrofalowej, lub ponownie podsmażyć tuż przed podaniem.

Smacznych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *