Jak przygotować i podać smażoną kaszankę?

Kaszanka

Kaszanka? Czy kojarzy się Wam już tylko z kaszanką z grilla?

I owszem, kaszanka z grilla jest pyszna, ale nie zawsze możemy rozpalić grilla. Czasem nam kaszanka po grillowaniu zostanie, a czasem uśmiechnie się do nas w sklepie w środku tygodnia, a w mieście na balkonie grilla raczej nie rozpalimy. Co wtedy?

Kaszanka na patelniWtedy smażymy kaszankę na zwykłej patelni. Dobra kaszanka jest dość tłusta i dlatego nie dodajemy do niej już ani odrobiny tłuszczu. Kładziemy pokrojoną w plastry kaszankę na rozgrzanej patelni i smażymy od czasu do czasu  mieszając.

Kaszanka ma się się nam wyraźnie podsmażyć. Trudno to nazwać przyrumienieniem, po przysmażona kaszanka robi się czarna. Ma mieć trochę “chrupiących skórek”.

Kaszanka na patelniKaszankę odsmażamy podobnie jak gotowane ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego.

Kaszankę możemy obrać przed smażeniem ze skórki. Moim zdaniem nie jest to jednak konieczne – one się w międzyczasie obsmażają jak skwareczki. Moja mama jednak zawsze obiera kaszankę ze skórki – dzieli się w ten sposób kaszanką z największym jej smakoszem. 😉

Kaszanka z cebulaOdsmażoną kaszankę podajemy posypaną drobno pokrojną cebulą, dymką lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *