Jagody robimy na zimę i dla smaku i na lekarstwo. Moja babcia suszyła jagody i przy dolegliwościach żołądkowych takie jagody zalane wrzątkiem były na lekarstwo. Osobiście zawsze wolałam dostać jagody w soku, ale czasem babcia się zapierała, że cukru nie wolno… Lekarstwo było jednak podobnie pożądane przez dzieci jak dla dorosłych orzechówka. 😉
Jak zrobić jagody w soku na zimę?
Jagody zasypujemy cukrem w proporcji 3:1 i ogrzewamy aż puszczą sok. Zagotowujemy. Gorące rozlewamy do czystych, wyparzonych słoików i zakręcamy czystymi, wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.
Jak zrobić jagody w żelu?
Do jagód wymieszanych z cukrem dodajemy żelfix w proporcji podanej na opakowaniu, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Nalewamy do czystych, wyparzonych słoików i zakręcamy podobnie przygotowanymi zakrętkami. Stawiamy słoiki dnem do góry. Po pięciu minutach odwracamy. Po wystygnięciu pokrywka jest zassana, a jagody zabezpieczone na przechowanie.
Smacznego przez całą zimę! 😉