Jak ostatnio zrobiłam pasztet?

Kanapka z pasztetem domowym

I co tu zrobić jak chodzi za człowiekiem i chodzi kanapka z domowym pasztetem? Oczywiście wykonanie pasztetu możemy sobie zaplanować. Rodzaj mięsa wybieramy w zależności od tego, czy wolimy pasztet mniej czy bardziej delikatny. Oczywiście najdelikatniejszy będzie z samego kurczaka (ale podgardle i tak dodać musimy). Jeśli użyjemy mięsa wieprzowego, a tym bardziej wołowego, to i kolor będzie ciemniejszy i sam smak mięsa ostrzejszy. Możemy dodać zdecydowane dodatki smakowe. Ostatnio gotową masę na pasztet podzieliłam na 2 części i zrobiłam pasztet pomidorowy z dodatkiem około 50 g koncentratu pomidorowego i pasztet o smaku zielonego pieprzu z dodatkiem pół słoiczka marynowanego zielonego pieprzu razem z zalewą. Pasztety wyszły doskonałe!

Kupiłam górę mięsa.

  • 2 kawałki po około 40 dkg pręgi wołowej z kostką
  • około 60 dkg serc z kurczaka
  • około 70 dkg porcji rosołowych z kurczaka (korpusy, grzbiety)
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 25 dkg podgardla

Góra mięsa na pasztet

Przy kupowaniu mięsa trzeba pamiętać, że kości nam odejdą, a i mięso się dość mocno skurczy podczas gotowania. Z kilograma mięsa surowego będziemy mieli tak 60-70 dkg gotowanego mięsa. Porcje rosołowe są bardzo korzystne cenowo, natomiast jeśli chodzi o pracochłonność przy obieraniu mięsa na pasztet, to nie polecam. Czasem jednak prosta, kuchenna, domowa ekonomia mówi porcjom rosołowym tak.

Ugotowałam z niego bardzo dobry rosół, który po części zjedliśmy na obiad, a po części rozlałam do plastikowych pojemników i zamroziłam. Lubię mieć zamrażarce zamrożone porcje rosołu – nawet nie wiadomo kiedy mogą się przydać. 😉 W wielu przepisach na różne potrawy jest potrzeba dodania rosołu. czasem można rosół po prostu zastąpić wodą, ale czasem jest on niezbędny. Risotto z pomidorami, czy bez dodatku rosołu jakby nie ma smaku… Taki zamrożony rosół może też być idealny, żeby po prostu mieć bardzo szybko zupę po powrocie z domu do pracy. Uwielbiam lane kluski na rosole z odrobiną zielonej pietruszki…

Pasztety pomidorowy i o smaku zielonego pieprzuOczywiście dalej postępowałam standardowo jak zwykle robiąc pasztet domowy. 😉 Tym razem zrobiłam pomidorowy i o smaku zielonego pieprzu, ale o tym było już wyżej.

A kanapka z chlebem domowym z masłem, pasztetem i odrobiną chrzanu… mhmm… I mamy smak Świąt Wielkiej Nocy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *