Żeby mięso z grilla była smaczne musi być dobrze zamarynowane – po prostu musi jakiś czas leżeć w marynacie. Zasada jest taka, że mięso przyprawiamy dokładnie takimi przyprawami jakie lubimy.
Przygotowanie marynaty jest proste.
Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny lub wino, lub inny alkohol, dodajemy sól i przyprawy. Osobiście preferuję przygotowanie dość gęstej marynaty i oblepienie w niej mięsa – można je jakby “wyrobić” ręką. Mięso w takiej marynacie powinno poleżeć chociaż 2 godziny, ale jeszcze lepiej jest jak poleży sobie całą dobę.
A co z gotowymi przyprawami do grilla?
W przypadku ekstremalnym – nie mamy warunków ani odpowiednich składników do marynaty – używamy gotowej przyprawy do grilla.
Niestety nie widziałam na naszym rynku przyprawy gotowej, ogólnodostępnej, nie zawierających poprawiaczy smaku i zapachu. Przy wyborze należy się więc kierować się wyłącznie smakiem. Mi osobiście najlepiej smakuje Kamisa przyprawa do grilla klasyczna. Pasuje do wieprzowiny i kurczaka. Do wołowiny lepiej pasuje przyprawa grill ziołowy.
Ryby gotowymi przyprawami nie profanujemy. Jeśli nie mamy innej koncepcji przygotowania ryby używamy wyłącznie soli.
Jeśli mamy chwilę dłużej żeby się pobawić przygotowaniami możemy zrobić szaszłyki z polędwiczki wieprzowej lub szaszłyki z piersi kurczaka.
Miłego grillowania!
z ziemniakami, sałatkami i innymi warzywami pieczonymi…