Jak mrozić truskawki na zimę?

Ostatnia truskaweczkaTruskawki mrozimy, żeby mieć w zimie truskawki podobne w smaku do świeżych truskawek. Przetwory z truskawek w słoikach mają smak truskawkowy, ale właśnie smak przetworów. Oczywiście są pyszne, czasem jednak mamy ochotę poczuć prawdziwy smak truskawki w środku zimy.

Mrożone truskawki mogą nam zapewnić ta przyjemność.

Truskawki trzeba odszypułkować. Następnie je płuczemy. Obsuszamy. I dopiero takie czyste suche truskawki mrozimy. Trzeba je ułożyć w specjalnej szufladzie do zamrażania. Jeśli nasza zamrażarka nie jest wyposażona w taką szufladę, to układamy na desce na pergaminie i wkładamy do zamrażarki. Najważniejsze jest to, że truskawki nie mogą się stykać ze sobą. Po zamrożeniu przesypujemy tryskawki do pojemników lub woreczków i szczelnie zamykamy.

Takie mrożone truskawki mają jednak jedną wadę – zajmują dużo miejsca w zamrażarce. Jest jednak na to sposób.

Doskonałym pomysłem jest zamrażanie tryskawek już zmiksowanych. Są idealne do przygotowania deserów i koktajli. Po prostu opłukane i odszypułkowane truskawki miksujemy i wlewamy do plastikowych pojemników. Oczywiście dzielimy na porcje na raz do użycia. Pojemniki szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki.

Zachęcam. Naprawdę warto. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *