Jak dobrze usmażyć stek wołowy?

stek wołowy średnio wysmażony

Stek z polędwicy wołowej to pyszny, wykwintny obiad. Można jednak użyć tańszego mięsa i doznać podobnej rozkoszy podniebienia, trzeba tylko wiedzieć jak się smaży stek wołowy i jak się go go podaje. Portugalczycy twierdzą, że każdy kawałek wołowiny można dobrze usmażyć, czasem trzeba tylko mocniej gryźć. Oni są chyba narodem najbardziej w Europie rozkochanym w wołowinie.

Rostbef wołowy - dobre mięso do smażenie steków

 Jaki kawałek wołowego mięsa kupić na steki?

Doskonała jest polędwica wołowa. Nadaje się też: rozbratel, antrykot, udziec. Mięso ze zdjęć to rostbef. Polędwica wołowa prezentuje się znacznie lepiej, ale jest jedynie 3 – 4 razy droższa. Absolutnie nie polecam ligawy. Jest to najtwardszy kawałek wołowiny i nadaje się do jedzenia po duszeniu przez 5 godzin lub po zmieleniu.

Jak przygotować mięso wołowe do smażenia?

rostbef po usunięciu błonrostbef pokrojony na steki

Usuwamy wszystkie błony, a przynajmniej większość. Polędwicę wołową kroimy na plastry ok 4 cm grubości i delikatnie przygniatamy dłonią, żeby się spłaszczyło do 2,5 – 3 cm. Mięso z innych kawałków wołowiny po prostu kroimy na plastry około 2,5 – 3 cm grubość. Na osobę powinno być około 20 – 25 dkg mięsa.

steki z rostbefu steki oprószone solą, pieprzem i mąkąMięso po obu stronach delikatnie solimy i dość obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieprz przyklepujemy dłonią, żeby dobrze przylegał do mięsa. Również z obu stron delikatnie oprószamy mąką. Nie obtaczamy w mące, bo zrobiłaby się nam panierka. Chcemy tylko, żeby tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia.

Jak smażyć steki wołowe?

steki wołowe smażace się na maśleJa lubię steki średnio wysmażone. Takie steki smażę dokładnie 3 minuty na jedną stronę, a potem 3 minuty na drugą stronę i są idealne do jedzenia. Dla osiągnięcia innych efektów smażymy o minute krócej lub dłużej z każdej strony. Steki krwiste otrzymamy w sumie po 4 minutach smażenia, a mocno wysmażone po 8 minutach smażenia.
Mięso smażymy na maśle. Do usmażenia 4 steków na patelni o średnicy 26 cm potrzebujemy 10 dkg masła. Bardzo ważna jest wielkość patelni – cała powierzchnia mysi być zajęta stekami, żeby masło nie przypalało się w czasie smażenia mięsa. Masło musi być dobrze rozgrzane jak wkładamy steki, ale nie może się przypalić. Jak tłuszcz jest za słabo rozgrzany, to stek puści wodę. Jak za mocno i zmieni kolor na brązowy to lepiej go wylać, i umyć patelnie niż zepsuć mięso – będzie gorzkie.

Jak podać steki wołowe?

Steki wołowe podajemy z pieczonymi ziemniakami, lub z frytkami i pasującym do mięsa sosem. Doskonały jest sos z zielonego pieprzu. Bardzo ciekawie smak steków podkreśla sos z kurek. Ostatnio robiłam też sos kurek i suszonych pomidorów doprawiony zielonym pieprzem.

Poezja smaku. 😉

A jak nie chce nam się mięsa smażyć i robić sosu, to zawsze możemy zrobić tatar, czyli befsztyk tatarski 😉 Wprawdzie za granicą, ale spotkałam się z tatarem podawanym jako danie obiadowe. Górka zmielonego surowego mięsa wołowego, frytki i sałata z sosem vinegret w menu nazwane było fresh beef steak…

30 myśli nt. „Jak dobrze usmażyć stek wołowy?

  1. Ludzie za bardzo kombinują ze wszystkim,Strogonowa robią np.z płucek co jest naprawdę śmieszne,a przy smażeniu steków są dwie najważniejsze zasady-solimy pod koniec smażenia i smażymy tylko na rozgrzanym maśle.Pozdrawiam Areks

    • Jak to Strogonow z płucek? Jakieś dziwactwo rzeczywiście. Oczywiście można zrobić prawie doskonałą podróbę używając innego mięsa wołowego niż polędwica, ale bez przesady. 😉
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

  2. Dzięki Twoim radom tu zawartym pierwszy raz w życiu jadłam smażoną wołowinę, która nie miała struktury podeszwy…
    Dziękuję 🙂
    Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że wrzuciłam skróconą wersję przepisu na swojego bloga, oczywiście z adnotacją skąd pochodzi i linkami do Twojej http://www...
    Pozdrówki
    Anai

  3. ja jem stejki od kilku dni bo moja dieta białkowa na przetworach mlecznych staje sie za mało bogata w białko i robie tak: kroje stejka, przyprawiam mieszaniną ziół i td nastepnie smarzę czy na masle czy na oleju czy nawet smalcu a najlepsze z grilla i wcinam lubie wysmarzone i nie grubo krojone tak na 2 cm

    • Moja mama mogłaby się u ciebie stołować ;-). Mama lubi wysmażone mięso.
      Dodatkowo nie używa oleju, więc miałaby życzenie, że z grilla lub na maśle, lub na smalcu.
      Oczywiście jak mama jest u mnie do dostaje jedzenie pod swój smak 😉
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

      • spoko. 2ga opcja to stejka obsmażamy na patelce do grillowania i tak samo mieszanina ziół i czy to oliwa smalec etc co kto woli a po zamknięciu stejka tak nazywam proces obsmażania szykujemy folie do pieczenia nakrajany na nią plastry czosnku kładziemy na to stejka i znowu czosnek ile go jak kto chce nie ma dokładnej receptury i zamykamy to w foli alu ala brytfanna i do piekarnika na 40min na max 200st wychodzi super soczysty pachnący aromatyczny stejk ja nie solę stejka ni przed na ni po przygotowaniu i wiadomo na stejka rozbref najlepszy ale musi być dobrze wykrojony bez przerostów i td natomiast alternatywa jest udziec wołowy piękne gładkie równe mięsko bez skazy super delikatne stejki wychodzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *