Jak dobrze usmażyć stek wołowy?

stek wołowy średnio wysmażony

Stek z polędwicy wołowej to pyszny, wykwintny obiad. Można jednak użyć tańszego mięsa i doznać podobnej rozkoszy podniebienia, trzeba tylko wiedzieć jak się smaży stek wołowy i jak się go go podaje. Portugalczycy twierdzą, że każdy kawałek wołowiny można dobrze usmażyć, czasem trzeba tylko mocniej gryźć. Oni są chyba narodem najbardziej w Europie rozkochanym w wołowinie.

Rostbef wołowy - dobre mięso do smażenie steków

 Jaki kawałek wołowego mięsa kupić na steki?

Doskonała jest polędwica wołowa. Nadaje się też: rozbratel, antrykot, udziec. Mięso ze zdjęć to rostbef. Polędwica wołowa prezentuje się znacznie lepiej, ale jest jedynie 3 – 4 razy droższa. Absolutnie nie polecam ligawy. Jest to najtwardszy kawałek wołowiny i nadaje się do jedzenia po duszeniu przez 5 godzin lub po zmieleniu.

Jak przygotować mięso wołowe do smażenia?

rostbef po usunięciu błonrostbef pokrojony na steki

Usuwamy wszystkie błony, a przynajmniej większość. Polędwicę wołową kroimy na plastry ok 4 cm grubości i delikatnie przygniatamy dłonią, żeby się spłaszczyło do 2,5 – 3 cm. Mięso z innych kawałków wołowiny po prostu kroimy na plastry około 2,5 – 3 cm grubość. Na osobę powinno być około 20 – 25 dkg mięsa.

steki z rostbefu steki oprószone solą, pieprzem i mąkąMięso po obu stronach delikatnie solimy i dość obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieprz przyklepujemy dłonią, żeby dobrze przylegał do mięsa. Również z obu stron delikatnie oprószamy mąką. Nie obtaczamy w mące, bo zrobiłaby się nam panierka. Chcemy tylko, żeby tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia.

Jak smażyć steki wołowe?

steki wołowe smażace się na maśleJa lubię steki średnio wysmażone. Takie steki smażę dokładnie 3 minuty na jedną stronę, a potem 3 minuty na drugą stronę i są idealne do jedzenia. Dla osiągnięcia innych efektów smażymy o minute krócej lub dłużej z każdej strony. Steki krwiste otrzymamy w sumie po 4 minutach smażenia, a mocno wysmażone po 8 minutach smażenia.
Mięso smażymy na maśle. Do usmażenia 4 steków na patelni o średnicy 26 cm potrzebujemy 10 dkg masła. Bardzo ważna jest wielkość patelni – cała powierzchnia mysi być zajęta stekami, żeby masło nie przypalało się w czasie smażenia mięsa. Masło musi być dobrze rozgrzane jak wkładamy steki, ale nie może się przypalić. Jak tłuszcz jest za słabo rozgrzany, to stek puści wodę. Jak za mocno i zmieni kolor na brązowy to lepiej go wylać, i umyć patelnie niż zepsuć mięso – będzie gorzkie.

Jak podać steki wołowe?

Steki wołowe podajemy z pieczonymi ziemniakami, lub z frytkami i pasującym do mięsa sosem. Doskonały jest sos z zielonego pieprzu. Bardzo ciekawie smak steków podkreśla sos z kurek. Ostatnio robiłam też sos kurek i suszonych pomidorów doprawiony zielonym pieprzem.

Poezja smaku. 😉

A jak nie chce nam się mięsa smażyć i robić sosu, to zawsze możemy zrobić tatar, czyli befsztyk tatarski 😉 Wprawdzie za granicą, ale spotkałam się z tatarem podawanym jako danie obiadowe. Górka zmielonego surowego mięsa wołowego, frytki i sałata z sosem vinegret w menu nazwane było fresh beef steak…

30 myśli nt. „Jak dobrze usmażyć stek wołowy?

  1. wspaniała stronka, ja smażę rostbef wolę go nawet od polędwicy, solę po smażeniu. Może być tak, że te krówki mięsne a nie mleczne można smażyć posolone wcześniej. Nasze mięsko ja solę na końcu. Wcześniej wołowinka leży 2-3 dni w oleju, ja oliwki nie daje zbyt nadająca smak. Lubie z sosami bbq, chutney

  2. Przepis nie do końca dobry. Na początku trzeba smazyc na bardzo wysokim ogniu przez minutę aby mięso sie zamknelo i było soczyste. Pózniej zdejmujemy mięso z patelni, zmniejszamy ogień i dalej smazymy jak w przepisie. NIGDY NIE DODAJEMY SOLI DO SUROWEJ WOŁOWINY BO ROBI SIE TWARDA!!! Solimy pod koniec smarzenia. Smacznego.

    • Witam serdecznie i bardzo dziękuję za komentarz. A co do solenia to jednak jest jakiś ogromny zabobon z tym związany moim zdaniem. Mi nie robi się za twarda wołowina pomimo solenia przed smażeniem.
      Pozdrawiam serdecznie
      Joanna

    • Powinno to być masło, a nie żadna namiastka. Nie miksełko, czy inny miks. Masło 82% tłuszczu z mleka krowiego. Osobiście nie używam masła klarowanego, bo moim zdaniem nie ma tego zapachu, o który chodzi, ale ono też ma swoje zalety – mniejsza szansa na to, że się przypali.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *