Czy warto używać produktów benedyktyńskich?

Produkty benedyktyńskieZ produktami benedyktyńskimi spotkałam się niedawno. Koleżanka opowiadała mi jak jej mąż przyrządza pieczonego rekina. Powiedziała mi, że używa benedyktyńskiej mieszanki przypraw. Cóż nie miałam mieszanki i nie upiekłam rekina. Niedawno będąc w Gnieźnie zauważyłam tuż przy katedrze sklep z produktami benedyktyńskimi. Zajrzałam i… zrobiłam zakupy. W zamieszaniu zapomniałam o przyprawie do rekina, ale kupiłam: jogurt, kefir, śmietanę, biały ser z przyprawami, chleb, i pigwę do herbaty. Śmietana była naprawdę super. Smakowała jak śmietana zbierana łyżką ze świeżo zsiadłego mleka. Jogurt był gęsty – doskonały do sosów na bazie jogurtu. Chyba lepszy od jogurtów greckich i bałkańskich, bo trochę lżejszy… Chleb był naprawdę dobry. A pigwa – no cóż… Pigwa robiona przeze mnie jest lepsza, ale jak się samemu nie zrobiło pigwy, to warto wiedzieć, gdzie można kupić zrobioną… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *