Coleslaw – sałatka z białej kapusty – to idealny dodatek do smażonej ryby. Wprawdzie w pewnej fastfoood restauracji (KFC 😉 ) podają ją do kurczaka w panierce, ale pasuje też do innych mięs pieczonych, tudzież do mielonych kotletów.
Jakie składniki są konieczne do zrobienia surówki z białej kapusty?
- 1/4 główki (około 40 dkg) kapusty,
- 1 średnia cebula – może być czerwona,
- 1 średnia marchewka,
- jogurt naturalny,
- majonez,
- sól.
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- kminek – mielony lub w ziarnach według uznania
- pieprz czarny mielony
Jak przygotować składniki na sałatkę coleslaw?
Kapustę bardzo drobno kroimy – najlepiej na szatkownicy. Używam ręcznej szatkownicy, ale oczywiście można użyć robota kuchennego, ale potem jakby więcej mycia naczyń jest… 😉
Kapustę trochę solimy. Następnie zgniatamy w dłoniach, aż zmięknie i puści trochę sok.
Cebulę kroimy bardzo drobno. Można też użyć szatkownicy.
Marchewkę ucieramy na drobnej tarce jarzynowej.
Jak przygotować sos?
Mieszamy jedną część majonezu z trzema częściami jogurtu naturalnego. Moim zdaniem są to najlepsze proporcje, do dresingu do większości sałatek, jeśli decydujemy się na mieszanie jogurtu z majonezem.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką czyli sałatkę coleslaw?
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Czasem mamy świetny plan zrobienia większej ilości surówki, żeby była gotowa jeszcze na drugi dzień. Proponuję przechować w lodówce poszatkowane składniki bez sosu i doprawić sosem na świeżo przed spożyciem.
Smacznego!