Bardzo lubię flądrę. Taka wędzona flądra prosto z wędzarni przy porcie we Władysławowie – marzenie…
Flądra smażona też jest pyszna i na dodatek bardzo tania – tuszki flądry bez skóry to niecałe 10 zł za kg. Obiad też jest szybki, bo rybę krótko się smaży.
Jak przygotować flądrę do smażenia?
Flądrę koniecznie obdzieramy z czarnej chropowatej skóry z wierzchu. Najlepiej jest jednak kupić tuszki flądry bez skóry.
Tuszki flądry bez skóry płuczemy i osuszamy w papierowe ręczniczki. Taka flądra ma białą skórę z jednej strony. Zerwana jest tylko czarna chropowata skóra od góry. Flądrę solimy od tej strony bez skóry. Zawsze ta strona za skórę będzie mniej słona, a próba solenia i tak nie da efektu, bo przez skórę sól i tak nie przejdzie do mięsa. Dobrze jest żeby posolona ryba poleżała chociaż z 15 minut przed smażeniem.
Jak usmażyć flądrę?, żeby była pyszna?
Flądrę obtaczamy w mące i smażymy na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ja zawsze podsmażam rybę z jednej i drugiej strony a następnie dosmażam do odpowiedniego koloru. O takim smażeniu mówię, że smażę rybę na 4 strony. 😉
Jak podać flądrę?
Rybkę można podać zarówno z ziemniakami z koperkiem jak i ze świeżym domowym białym chlebem. Jako surówka najlepsza by była surówka z białej kapusty lub z kapusty kiszonej, ale można też podać sałatę – jest dobra do każdego obiadu.
Smacznego!