Żołądki a la flaczki to ciekawa propozycja na obiad z jednego dania. To nawet nie jest zupa z wkładką tylko sama wkładką ;-). Wymaga wprawdzie dużo czasu, ale w większości jest to oczekiwanie, a nie praca. Po prostu żołądki muszą się ugotować do miękkości. Oczywiście z żołądków możemy też przygotować sos do drugiego dania – czyli gulasz z żołądków drobiowych.
Jak przygotować żołądki do gotowania?
Żołądki musimy dokładnie wypłukać. Czasem trzeba usunąć żółtą błonkę wyściełającą żołądek.
Jak przyrządzić flaczki z żołądków drobiowych?
Bierzemy około 1 kg żołądków z kurczaka. Oczyszczone żołądki gotujemy przez około 3 godziny w z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kilku ziarenek czarnego pieprzu.
Po ugotowaniu wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową. Do wywaru dodajemy około 25 dkg włoszczyzny posiekanej w słupki. Po 15 minutach jak już żołądki przestygną kroimy je w paseczki w poprzek włókien. Wrzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem.
Na patelni smażymy na oleju drobno pokrojoną cebulę na coś pośredniego między szkliście, a złoto. Dodajemy łyżkę mąki – tak by się zrobiła zasmażka i wlewamy to do wywaru. Nie chodzi o zagęszczenie zupy, a o nadanie jej śliskości.
Jak podać flaczki z żołądków?
Jeśli mamy flaczarki, to oczywiście je wykorzystujemy, a jeśli nie, to podajemy ja zwykłą zupę na talerzu. Flaczki najlepiej smakują ze świeżym domowym chlebem.
Smacznego!