Pieczonym kurczakiem piri piri zachwyciłam się będąc w Portugalii. Sam kurczak nie jest mocno pikantny w smaku. Osoba jedząca kurczaka sama decyduje o tym, jak bardzo ma być ostry polewając go oliwą z dodatkiem piri piri. Tajemnicą kurczaka piri piri nie jest sam dodatek ostrej papryki, ale inne składniki marynaty, w której marynujemy mięso przez 24 godziny. Przepis na pieczonego kurczaka piri piri jest bardzo prosty.
Jak przygotować marynatę do kurczaka piri piri?
Składniki:
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 8 papryczek peperoni, bo takie łatwiej zdobyć u nas w kraju
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta soli
Z papryczek usuwamy pestki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
Kurczaka oczyszczamy. Odkrawamy kuper i szyjkę. Nożycami do kurczaka przekrawamy grzbiet kurczaka i nacinamy mostek na tyle, żeby można było kurczaka rozpłaszczyć. Piersi są po środku, a po bokach udka i skrzydełka. Kurczaka zalewamy marynatą i pozostawiamy w niej na 24 godziny.
Jak piec kurczaka piri piri?
Kurczaka możemy upiec w całości na grillu, co jakiś czas przekręcając na drugą stronę. W międzyczasie możemy polewać resztą marynaty (jest z oliwą, więc będzie lubiła się zapalić skapując na węgle). Pieczemy około 40 minut.
Jeśli pieczemy kurczaka w piekarniku, to kładziemy go na ruszcie – tak, żeby z każdej strony docierało do niego ciepłe powietrze. Nie trzeba go obracać, dobrze jest jednak od czasu do czasu polewać odrobiną marynaty. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak jeść kurczaka piri piri?
Kurczaka piri piri jemy polewając oliwą piri piri do smaku. Jako dodatki pasują ziemniaki pieczone lub frytki. Dobrze jest podać łagodną w smaku sałatkę z oliwą, żeby załagodzić smak oliwy piri piri osobom, które przesadziły z jej ilością. 😉
Super patencik z tym rozpłaszczeniem! Wygląda to jak 2 kurczaki przytulone do siebie… na grillu to chyba trzeba dość długo piec, a znowu w piekarniku owszem, piekę, tylko zawsze mi opryska cały piekarnik 🙁
Rozpłaszczenie kurczaka to nie mój pomysł. Po prostu Portugalczycy tak to pieką. A w ogóle to polecam Lizbonę choćby na jakiś długi weekend. Cudowne miejsce.
Pozdrawiam
Asia
Czy takiego kurczaka można upiec na ruszcie? Pozdrawiam:)
Oczywiście można upiec kurczaka piri piri na ruszcie. Portugalczycy właśnie tak to robią. Pisałam o grillu i piekarniku wyłącznie dlatego, że do tego mam stały dostęp.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia