Sałatka grecka – uwielbiam ją, odkąd byłam na wspaniałych wakacjach na Rodos. Nie dość, że budzi wspomnienia, to jeszcze ten smak…
Co potrzebujemy?
- sałatę drobno pokrojoną (ja zawsze kroję)
- pomidory różne kolory pokrojone w półplasterki albo nawet byle jak 🙂
- cebulkę pokrojoną w krążki lub półkrążki
- ogórek zielony w plasterkach
- paprykę pokrojoną w paski
- ser feta pokrojony w kostkę
- kapary
- oliwki czarne i zielone – jakie wolisz
- oregano – może byś świeże, ale ja wolę suszone
- oliwa z oliwek (extra vergine)
Co dalej?
Bierzemy składniki w dowolnych proporcjach – najwięcej tego, co lubimy najbardziej. Mieszamy, polewamy oliwą i posypujemy oregano, albo odwrotnie najpierw polewamy i posypujemy, a później mieszamy…
Smacznego!