Jak zrobić duszone jabłka z rozmarynem?

Jabłka z rozmarynemDuszone jabłka z rozmarynem to doskonały dodatek do pieczonego łososia, kaczki lub indyka.

Traktujemy je jako coś pośredniego między sosem a warzywami ma gorąco.

Jak zrobić duszone jabłka z rozmarynem?
Składniki:

  • 5 jabłek, łyżka masła
  • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego rozmarynu.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy jabłka i rozmaryn. Dusimy przez kila minut pod przykryciem, aż jabłka zmiękną.
Możemy użyć też jabłek uduszonych w sezonie i spasteryzowanych, pod warunkiem, że były mało słodzone.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *