“Dlaczego jeszcze nie ma u Ciebie na stronie przepisu na łososia w miodzie?” – zapytała mnie kilka dni temu moja przyjaciółka. Cóż? Zrobiłam po raz kolejny łososia z miodem i musztardą i spisałam przepis.
Jak zatem zrobić łososia pieczonego na słodko?
Szykujemy marynatę. Musimy po prostu wymieszać wszystkie składniki:
- 2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
- 2 łyżki musztardy (ja najczęściej używam sarepskiej),
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sok z pół cytryny
- dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Płat łososia oddzielamy od skóry, usuwamy ości i dzielimy na filety po około 20 dkg każdy. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy i trzymamy w lodówce przez około 2 godziny.
Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jak podać pieczonego łososia z miodem i musztardą?
Pieczony łosoś z miodem i musztardą najlepiej smakuje w towarzystwie duszonych jabłek i z sałaty sosem winegret lub sałatką grecką.
Ps. Ostatnio piekłam, za radą jednego z czytelników, łososia w marynacie z musztardą francuską.
Wyszedł wspaniały. Chrupiące kuleczki gorczycy komponowały się doskonale. Chyba ta modyfikacja przepisu wejdzie mi do stałego repertuaru. 😉
Smacznego!
Bardzo fajny przepis jak ktoś lubi połączenie ryby ze słodyczą – fajna odmiana:)
Bardzo dziękuję za komentarz. Moja córa np. lubi łososia pieczonego wyłącznie w tej słodkiej wersji.
Pozdrawiam
Asia
Łosoś przygotowany wg powyższego przepisu to po prostu “niebo w buzi”:)
Cieszę się, że łosoś w miodzie i musztardzie smakował. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam.
Asia
Dzięki Asia, za łososia w miodzie. To jedyna potrawa rybna z dodatkiem słodyczy którą jadam.Polecam wszystkim, którym znudził się tradycyjny, pieczony łosoś.