Faszerowane cukinię robię z farszem bardzo podobnym do tego, który wkładam do bakłażanów. Oczywiście, żeby taki farsz zrobić to trzeba mieć młode cukinie – bez dojrzałych pestek. Po prostu potrzebny jest nam miąższ z cukinii. Ewentualnie jeśli mamy bardzo dojrzałe cukinie można pokroić jedną cukinię w dość drobną kostkę i użyć jej jako składnika farszu. Wtedy tą cukinię obieramy przed pokrojeniem.
Dla skupienie uwagi szczegóły przygotowania pieczonych faszerowanych cukinii podam dla młodych cukinii.
Jak przygotować pieczone, faszerowane cukinie na 4 osoby? Składniki:
- 4 cukinie – po około 20 cm długości
- 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg ryżu najlepiej w woreczku
- 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
Zawsze zaczynam od ugotowania ryżu. Do przygotowania farszu potrzebny mi jest ugotowany, sypki, przestudzony ryż.
W czasie gotowania ryżu przygotowuję pozostałe składniki farszu.
Cebulkę drobno kroję i zrumieniam na 2 łyżkach oliwy. Odstawiamy do ostudzenia.
Mielę mięso – jak kupię mięso w kawałku i sama zmielę, to wiem później, co zjadłam.
Cukinie myję i kroję na pół wzdłuż. Wydrążam z nich łódeczki grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ kroję na małe kawałki.
Do mięsa dodaję miąższ cukinii, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzony ryż, pieprz, oregano i łyżeczkę soli. Dokładnie wyrabiam.
Łódeczki z cukinii wypełniam farszem. Układam na blasze posmarowanej delikatnie resztą oliwy. Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 45 minut.
Jak podać faszerowane cukinie?
Faszerowanego cukinia jest moim zdaniem najlepsza z dodatkiem sosu tzatziki. Można też na pięć minut przed końcem pieczenia posypać jakimś utartym na tarce łagodnym łatwo topiącym się żółtym serem, ale wtedy lepiej smakuje z miksem sałat delikatnie skropionym sosem winegret.
Smacznego!