Jak upiec perliczki z nadzieniem z pieczarek?

Pieczona perliczka z nadzieniem z pieczarek

Pieczona perliczka to doskonały obiad dla rodziny na niedzielę. Jeśli jednak mamy mieć jakichś gości, to trzeba upiec dwie lub 3 perliczki. Jest to już pewne wyzwanie, bo perliczka to prawdziwe slow food. Przygotowanie musimy zacząć dwa dni wcześniej wcześniej, a w dniu, w którym podajemy perliczkę do stołu naprawdę trzeba się zabrać za robotę 5 godzin wcześniej, żeby mieć pewność, że zdążymy.

Tuszki perliczek są małe. Jedna perliczka to 4 porcje obiadowe. W zeszłą niedzielę robiłam obiad na osiem osób i przygotowałam dwie perliczki z nadzieniem z pieczarek.

Jak zrobić pieczone perliczki z nadzieniem z pieczarek?
Składniki:

  • 2 perliczki z podrobami
  • sól, pieprz, rozmaryn – do natarcia perliczki
  • 1/2 kg boczku surowego
  • 40 dkg pieczarek
  • 8 dkg masła
  • 2 małe cebule – około 100 g
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • przyprawy do nadzienia: sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Mrożona perliczkaPerliczki kupuje się mrożone. Trzeba je prawidłowo rozmrozić. Na 48 godzin przed przygotowaniem, przekładamy perliczki z zamrażarki do lodówki. Drugiego dnia powinny być rozmrożone.

Boczek kupujemy niezbyt chudy. Dla odmiany od perliczek boczek powinien być lekko zmrożony. Trzeba go trzymać w komorze -1 w lodówce, lub w dniu pieczenia zacząć od włożenia boczku do zamrażarki. Po 2-3 godzinach w ujemnej temperaturze powinien się nam dać łatwo pokroić na cieniutkie plasterki.

Ale wróćmy do perliczki… Tuszki trzeba oczyścić z pozostałości piór. Czasem może być pozostawiona żółta na błona na skórze, którą trzeba zdjąć. W większości przypadków taka błona jest na końcach udek. Też ją trzeba usunąć. Zawsze wycinamy z kupra gruczoł łojowy. Odcinamy szyjkę, ale pozostawiamy skórę z szyi.

Wewnątrz tuszek powinny być woreczki z wątróbką, serduszkiem i  żołądkiem z perliczki. Wątróbka będzie nam potrzebna do nadzienia. Dobrym pomysłem na wykorzystanie reszty podrobów i szyjek jest ugotowanie na nich np. zupy ogórkowej – absolutnie nie zamrażamy ponownie raz rozmrożonego mięsa.

Tuszki i z zewnątrz, i od środka nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Rozmaryn może być suszony, ale świeży będzie w tym przypadku znacznie lepszy. Perliczki odstawiamy do lodówki zabezpieczone przed wysychaniem do następnego dnia.

Pieczona perliczka z nadzieniem z pieczarekPrzygotowujemy nadzienie. Zaczynamy od podsmażenia na maśle cebuli. Jak zaczyna się rumienić dodajemy pieczarki. Ani cebuli, ani pieczarek nie musimy za drobno kroić i tak na końcu wszystko będziemy blendować. Podsmażone grzyby muszą nam trochę przestygnąć.

Natkę drobno kroimy. Ja ostatnio zamiast natki pietruszki użyłam trybuli pół na pół z pietruszką japońską. Trybuli nie można dać samej – byłoby jej za dużo i cała pieczeń przeszłaby nam lekko anyżkowym smakiem.

Do wątróbki dodajemy jajko. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy przestudzone pieczarki i rozdrabniamy już tylko częściowo. Dodajemy natkę i dla zagęszczenia bułkę tartą. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu nadzienie jest gotowe.

Nadzienie umieszczamy najpierw w szyjce i zaszywamy zwyczajnie igłą z nitką. Następnie wkładamy w korpus i zaszywamy dokładnie z drugiej strony.

Drugą połowę nadzienia wkładamy do drugiej perliczki.

Perliczki gotowe do pieczeniaBoczek kroimy w bardzo cienkie plastry. Plastrami boczku wykładamy dno brytfanny, w której będziemy piekli perliczki. Wystarczy położyć w miejscu, w którym tuszka będzie leżała – nie trzeba pokryć całej powierzchni.

Tuszki dokładnie okrywamy  boczkiem. Nóżki i skrzydełka powinny być okręcone. żeby boczek w czasie pieczenia się nie zsunął obwiązujemy perliczkę nitką. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą perliczką. Tuszki przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.

Upieczone perliczkiPerliczki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Po około pół godziny zmniejszamy grzanie do 160 stopni i pieczemy jeszcze półtorej godziny. Po w sumie 2 godziny pieczenia perliczki są idealnie dopieczone w środku, a po wierzchu mają doskonale chrupiącą boczkową skorupkę.

Po upieczeniu usuwamy nitki. Perliczkę podajemy na półmisku. Kroimy na ćwiartki posługując się częściowo nożem, a częściowo nożyczkami do kurczaka.

Smacznego!

A jeśli wolisz mięso ze słodkim nadzieniem, to zawsze możesz też perliczkę ze słodkim nadzieniem przygotować. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *