Kapusta z łazankami to doskonały, dość szybki w przygotowaniu obiad na jesienne i zimowe dni, a ponieważ zima jakoś w tym roku nie chce się skończyć… A nawet, jak się naprawdę zima skończy, to dopóki kapusty pod dostatkiem, na kapustę z łazankami możemy się skusić. Delikatny słodko-kwaśny smak z lekkim aromatem wędzonki – czegóż więcej chcieć? Ok, czasem można chcieć kapustę z łazankami całkiem jarską. 😉 Ale czy jarska, czy z wędzonką to krótki czas przygotowania zawsze nas może do kapusty z łazankami przekonać.
Jak zrobić kapustę z łazankami boczkiem i pieczarkami?
Składniki na 4 osoby:
- 25 dkg makaronu łazanki
- 1/4 główki kapusty białej – około 1/2 kg – tak do 70 dkg
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 4-6 większych pieczarek – około 20 dkg
- 30 dkg boczku wędzonego surowego
- 2 cebule
- 1-2 łyżki oleju (nie oliwy z oliwek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- ewentualnie sól i mielona ostra czerwona papryka
Zaczynamy od wstawienia do gotowania kapusty kiszonej. Do garnka wlewamy odrobinę wody – pół szklanki powinno wystarczyć. Dodajemy kminek, ziele angielskie i listek laurowy. Wkładamy kapustę kiszoną. Dobrze jest ją wcześniej trochę pokroić, żeby włókna nie były zbyt długie. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut i dokładnie w tym czasie przygotujemy całą potrawę.
Boczek kroimy na plasterki, a plasterki na ciut mniejsze kawałki. Ten kawałek ze zdjęcia pokroiłam w plasterki w poprzek i każdy plasterek na pół. Boczek podsmażamy na rumiano na odrobinie oleju.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy dalej, aż cebula zacznie się złocić.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dosłownie moment jeszcze podsmażamy, żeby pieczarki nam ciut zmiękły.
Dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Kapusty nie trzeba kroić bardzo drobno – kawałki białej kapusty to może być kostka 1cm na 1 cm. Mieszamy i przykrywamy, żeby kapusta zaczęła się dusić. Możemy na początek podlać kilkoma łyżkami wody, ale nie dużo, bo kapusta mam trochę wodę puści.
W oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy łazanki. Do gotowania makaronu dobrze jest dodać łyżkę masła – jest wtedy smaczniejszy, a i kapuście z łazankami maślana nuta nie zaszkodzi. Kluski powinny po ugotowaniu być aldente.
Jak kapusta kiszona jest już ugotowana, to i nasza biała kapusta z boczkiem też powinna już być ok. Do rondla z białą kapustą dodajemy łazanki. Jeśli były już chłodne, to podgrzewamy całość. Dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną i nasza potrawa jest gotowa do podania. Ze względu na zawartość boczku wędzonego właściwie nie wymaga solenia. Jeśli jednak potrzebujecie zaostrzenia smaku polecam doprawienie bardzo ostrą czerwoną papryką. Całość potrawy nie zmieni wtedy koloru od papryki, a odrobina kapsaicyny naprawdę dobrze kapuście z łazankami zrobi. 😉