Niepieczony pasztet z wątróbki to ciekawa pasta do kanapek. Można też zjeść taki pasztet na przystawkę zagryzając z pieczywem. Smakuje pysznie tak z ogórkiem kiszonym lub z odrobiną chrzanu jak i bez dodatków.
Czas przygotowania to nie więcej niż 45 minut i na dodatek nie wymaga posiadania piekarnika.
Jak zrobić pasztet z wątróbek drobiowych?
Składniki:
- 60 dkg wątróbki
- 2duże cebule
- 40 dkg pieczarek
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 jaja, tłuszcz do smażenia
- masło i/lub olej (ja łączę pół na pół)
- przyprawy: sól i pieprz.
Przepis:
Jaja gotujemy na twardo. Pieczarki smażymy na złoty kolor. Wątróbki oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w ćwierć-krążki lub na drobno i smażymy na złoty kolor. Dodajemy wątróbkę, przez chwilę smażymy, a potem przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem duszenia dodajemy pęczek posiekanej zielonej pietruszki. Jaja, pieczarki i wątróbkę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy wyłącznie pieprzem i solą.
Smacznego!