Jak zrobić kurczaka w sosie curry?

Kurczak w sosie curry z makaronem z fasoli mung

Kurczak w sosie curry to oczywiście potrawa dla wielbicieli curry. Zasadniczo jest to bardzo spolszczona potrawa prócz głównej nuty smakowej. Dodatkowo przygotowanie na obiad kurczaka w sosie curry zajmuje tylko około 15 minut. Egzotyki daniu możemy dodać podając sos curry  z makaronem sojowym i posypując natką kolendry zamiast pietruszki. Ale do rzeczy! 😉

Jak przygotować kurczaka w sosie curry na 4 osoby? – składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 200 g makaronu sojowego (a właściwie z fasoli mung) nitki
  • 50 ml oleju (sojowy, rzepakowy, albo słonecznikowy, ale nie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 10 g przyprawy curry w proszku (połowa standardowego opakowania)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
  • pęczek natki pietruszki (lub kolendry)

Mieso z udek z kurczaka przygotowane do smażenia

Zaczynamy od naszykowania sobie drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry. Powinniśmy mieć tak około 4 czubate łyżki natki.

Makaron z fasoli mung nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać osolonym wrzątkiem na 5 minut przed podaniem do stołu, a potem odcedzić. Wkładamy makaron do garnka w którym wygodnie nam będzie go odcedzić i wsypujemy do niego pół łyżki soli. Niech sobie grzecznie czeka na zalanie wrzątkiem.

Podsmażone mięso z udek kurczaka

Bardzo drobno kroimy mięso z udek kurczaka – dosłownie w kostkę pół na pół centymetra – to niestety zajmie nam 3-5 minut. Następnie polewamy mięso sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Posolone sosem sojowym mięso wkładamy na patelnie na rozgrzany olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia.

Jak mięso zaczyna się rumienić zalewamy makaron wodą. Jeszcze 5 minut i obiad będzie gotowy 😉

Do zrumienionego mięsa dodajemy przyprawę curry Szybko mieszamy i dodajemy śmietankę. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy natkę pietruszki. Sos curry jest gotowy do podania.

Jak podać kurczaka z sosem curry?

Odcedzamy makaron. Wykładamy na talerze. Nakładamy sos. Dla ozdoby możemy jeszcze posypać po wierzchu natką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *