Cykoria, żurawina, orzeszki piniowe wpadły mi dziś do miski na sałatkę. Okazało się, że to doskonałe połączenie smaków. Zastanawiałam się jaką sałatkę przygotować do kurczaka piri piri z pieczonymi ziemniakami. Na dodatek musiałam wykorzystać to, co miałam w domu – na zakupy już nie było czasu. Cóż jak zwykle – najlepsze przepisy powstają przez przypadek. 😉
W jakich proporcjach połączyć składniki na sałatkę z cykorii, żurawiny i orzeszków piniowych?
- 30 dkg cykorii
- 5 dkg orzeszków piniowych
- 5 dkg suszonej żurawiny
- 1 czubata łyżka majonezu
Zaczynamy od namoczenia żurawiny – oczywiście jeśli to jest konieczne. Suszoną żurawinę zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Wierzymy, że w żurawinie jest dużo witaminy C i nie chcemy jej zabić. 😉 Moczymy tylko tyle czasu ile mamy. Pół godziny powinno wystarczyć, żeby owoce nam trochę zmiękły. 😉
Cykorię kroimy dość drobno. Dodajemy osączoną żurawinę, orzeszki, majonez i mieszamy.
W razie braku majonezu w domu oczywiście można go zastąpić łyżką dobrej śmietany, ale o wiele fajniej jest zrobić majonez w domu. Przygotowanie majonezu w domu to tylko kilka minut i naprawdę jest lepszy od kupnego i naprawdę podkreśla smak sałatki.