Kapuśniak z białej kapusty to zupa jesienno-zimowa, ale jak na wiosnę mamy młodą kapustkę to bardzo podobnie zrobimy pyszny kapuśniak z młodej kapusty… mniam… 😉
Czasem zdarza nam się kupić dużo białej kapusty – bierzemy główkę, bo mamy pewność, że nam się w lodówce nie popsuje – może trochę poleżeć. Cóż takiego można zrobić z białej kapusty? Jeśli liście są dość luźne można się pokusić o gołąbki. Jeśli jednak są bardzo ścisłe lepiej zrobić gołąbki leniwe – smak podobny, a pracy o wiele mniej. Jeśli jednak zrobimy gołąbki, to po gołąbkach zostaje nam lekko obgotowana po wierzchu kapusta. Taka kapusta jest idealna na kapuśniak z białej kapusty. Skrawamy obgotowany wierzch na zupę, a z reszty robimy surówkę z białej kapusty coleslaw.
Jak zrobić kapuśniak z białej kapusty? Składniki na zupę dla czterech osób:
- 20 dkg kapusty
- 4 dkg masła
- 10 dkg włoszczyzny (może być mrożona)
- 4 średnie ziemniaki (nie więcej niż 40dkg)
- 5 ziarenek czarnego pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 mały listek laurowy
- 1 czubata łyżeczka majeranku
Najlepszy jest kapuśniak z białej kapusty w wersji jarskiej – bardzo delikatny na maśle. Oczywiście można też ugotować taką zupę na lekkim mięsnym wywarze, ale po co?
Zaczynamy od poszatkowania kapusty. Kapustę kroimy drobno.
Na patelni roztapiamy masło. Wkładamy kapustę i dokładnie mieszamy z masłem. Kapusta ma wchłonąć masło, ale nie ma się przysmażyć. Podlewamy wodą i dusimy przez około 1/2 godziny.Oczywiście pilnujemy, żeby woda nam nie odparowała całkowicie i ewentualnie uzupełniamy. Kapustę z całą wodą będziemy wlewać do zupy.
W międzyczasie wstawiamy garnek z wodą na zupę. Bierzemy włoszczyznę mrożoną lub bierzemy marchewkę, kawałek pora, selera i pietruszki i drobno kroimy. Włoszczyznę wkładamy do lekko osolonej wody z listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy całość aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 20 minut. Dodajemy kapustę. Doprawiamy majerankiem. Zupa jest gotowa do podania do stołu.
Smacznego!