Kotlety z ugotowanych na twardo jaj to lekki obiad doskonały na wiosnę i lato. Na dodatek jest stosunkowo tani, a jednocześnie pożywny. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny łącznie z przygotowaniem dodatków. Doskonale pasują do koletów jajecznych warzywa gotowane na parze ( z podsmażoną na maśle bułką tartą lub bez) oraz sałata w dowolnej formie. Kotlety z jajek możemy podać z sałatą z sosem winegret, sałatką grecką, lub z młodym szpinakiem z dodatkiem awokado, orzechami i serem pleśniowym lub po prostu sałatą skropioną sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym.
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Składniki na kotlety z jajek na 4 osoby:
- 7 jaj ugotowanych na twardo
- 1 całe jajo
- pęczek koperku
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona
- olej + masło do smażenia
- 2 czubate łyżki bułki tartej do obtaczania kotletów
7 jaj gotujemy na twardo. Wystarczy gotować 7 minut od momentu w którym woda zawrze. Dobrze jest od razu jaja odcedzić i przelać zimną wodą. Możemy też ugotować dzień wcześniej jaja na twardo i przechować w lodówce.
Jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ja używam do tego urządzenia do krojenia jaj w plastry i po prostu kroję każde jajko w dwie strony. Koperek kroimy na drobno. W sumie potrzebujemy około 3 czubate łyżki posiekanego koperku. Zimą możemy użyć koperku zamrożonego latem.
Do poszatkowanych jaj dodajemy posiekany koperek, 1 całe surowe jajo, przyprawy i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią składniki. Formujemy 4 kotlety. Ważne jest żeby kotlety mocno docisnąć podczas formowania, żeby nam się nie rozpadły.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle lub na maśle zmieszanym pół na pół z olejem. Użycie masła do smażenia nadaje kotletom właściwy aromat, a dodanie odrobiny oleju zmniejsza prawdopodobieństwo przypalenia się tłuszczu podczas smażenia.
Kotlety jajeczne smażymy w sumie około 8 minut. Kotlety przewracamy i przenosimy na łopatce. Kotlet po nabiciu na widelec się rozpada. Dobrze jest koleta 3 razy obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Smażymy aż przybierze smakowity złoto brązowy kolor.
Polecam szczególnie jako danie na szybki obiad po pracy 😉