Kiedy robimy pizzę 4 sery? Najprostsza jest odpowiedź – dokładnie wtedy, kiedy mamy na nią ochotę, ale… Pizza 4 sery jest dość kaloryczna i naprawdę lepiej smakuje jesienią i zimą niż wiosną i latem. Zasadniczo powinna się składać z mozzarelli, gorgonzoli, ementalera i parmezanu, ale możemy sobie zawsze pozwolić na pewną dowolność i gorgonzolę zastąpić innym serem z niebieską pleśnią, ementalera goudą, a parmigiano reggiano np. grana padano. Możemy także wziąć tylko 3 gatunki sera jeśli jakiegoś po prostu nie lubimy. 😉
Jak zrobić pizzę 4 sery – quatro fromaggi?
Składniki:
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g sera ementaler
- 100 g parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie sos pomidorowy lub jeden duży dojrzały pomidor pokrojony w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego oregano
- składniki ciasta na 2 pizze o średnicy 36 cm: 1/2 kg mąki do pizzy, 250 ml wody, łyżeczka soli morskiej i łyżeczka cukru, łyżka oliwy z oliwek, paczka 7g drożdży suszonych dr Oetker
Z mąki, oliwy, wody, soli, cukru i drożdży wyrabiamy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozciągamy w ładny krążek i wykładamy na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem. Na całej powierzchni równomiernie rozkładamy pomidora. Posypujemy delikatnie oregano.
Mozzarellę i emmentalera ucieramy na tarce, a gorgonzolę kruszymy lub kroimy w kostkę. Zwracamy uwagę na to, żeby sery się nie mieszały dokładnie, a żeby były jakby oddzielne terytoria dla serów – takie na jeden gryz. Jeśli mamy w domu smakosza ostrej papryczki część pizzy możemy dodatkowo posypać drobno posiekaną papryką pepperoni. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 300 stopni Celsjusza. Pieczemy około 10 – 12 minut.
Jak podajemy pizzę 4 sery?
Pizzę podajemy posypaną świeżo utartym parmezanem. Możemy dodatkowo polać oliwą czosnkową lub pepperoni i posypać listkami rukoli. 😉
Witam, fajnie to wygląda. Zastanawiam się tylko, który ser się tak fajnie przypiekł.
O ile mnie pamięć nie myli (niestety dawno nie piekłam pizzy) wszystkie prócz pleśniowego, czyli prócz sera gorgonzola… Ale ja mam w ogóle skłonność do mocnego pieczenia.
Pozdrawiam
Asia
quattro formaggi, należało sprawdzić pisownię 😉
quattro formaggi, należało sprawdzić pisownię 😉