Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami to pyszna zupa, która doskonale smakuje szczególnie jesienią i zimą. Najczęściej gotuję ją na kościach schabowych lub ma prędze wołowej. Bardzo smaczny jest krupnik ugotowany na rosole drobiowym.
Jak zrobić pyszny krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami?
Składniki dwudniową zupę dla 4 osób lub na 8 osób:
- 8 płaskich łyżek stołowych kaszy jęczmiennej
- 20 dkg włoszczyzny mrożonej lub świeżej pokrojonej w słupki
- kawałek około 1/2 kg pręgi wołowej lub kości odkrojone od karkówki lub schabu wieprzowego, może też być kawałek szpondru wołowego lub jedna mała przednia golonka
- sól, ziarna czarnego pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie
- drobno posiekana zielona pietruszka – zimą zdarza mi się używać suszonej
Mięso wstawiamy do 2 litrów zimnej wody. Wywary z mięsa zawsze robimy wstawiając mięso do zimnej wody – wtedy cały smak przechodzi do wywaru. Wstawienie mięsa do wrzącej wody spowoduje zamknięcie się smaku w mięsie. Dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 1,5 – 2 godziny. Na 40 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę, 10 minut później obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10-ciu minutach dodajemy włoszczyznę.
Na sam koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Nada zupie cudowny aromat. Podajemy od razu.
Smacznego!