Jak zrobić pyszne ciasto na pizzę?

Kawałek pysznej pizzy z tuńczykiem, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparamiNajlepszą pizzę jadłam kiedyś w Neapolu w małej rodzinnej pizzerii. Były tam 3 stoliki przykryte ceratą. Na jednym z nich rozłożona skrzynka z narzędziami, bo właściciel naprawiał rożen (sprzedawali tam też kurczaki). W kącie przy kasie jego żona odbierała telefony i wydawała pizze na zamówienie. Dwóch pizzamanów robiło pizze i piekło je w prawdziwym opalanym drewnem piecu. Zamówiliśmy 2 pizze i wino. Tam się dowiedziałam, że pizza marinara to nie jest pizza z owocami morza, a najprostsza pizza – tylko ciasto, ser i sos pomidorowy. Ale pizza była boska. A wino? Zamówiliśmy jakieś i okazało się, że nie mają korkociąga. Zaproponowali inne z butelki z nakrętką. I było doskonałe mimo to, że podane w plastikowych kubeczkach. 😉

Prawda jest taka, że jak się gdzieś wyjedzie trzeba jeść tam, gdzie jadają miejscowi i wtedy naprawdę pozna się smak i klimat miejsca. Potem jak się wraca w rodzinne strony i zrobi się w domu to jedzenie, które jadło się podczas cudownych wakacji wracają wspomnienia i człowiek czuje się znowu jak na wakacjach. Pieca do pizzy opalanego drewnem w domu nie mam, ale mam piekarnik, który osiąga temperaturę 300 stopni i to wystarczy, żeby upiec pizzę. Do neapolitańskiej jej dużo brakuje, ale do Neapolu daleko…

Jak zrobić pyszne ciasto do pizzy?

  • 1/2 kg mąki do pizzy
  • 250 ml wody – ja używam muszynianki
  • łyżeczka soli morskiej i łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • paczka 7g drożdży suszonych dr Oetker

Sól morską łączymy z cukrem i ucieramy na drobno w moździerzu. Na minutę wkładamy wszystkie składniki do miksera, żeby się wstępnie połączyły. Tylko na minutę, bo ciasto będzie miał konsystencję ciasta na makaron – jest gęste i dłuższe wyrabianie w mikserze po prosty spowoduje spalenie się silnika. Dalej musimy wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy lub w misie – jak komu wygodniej. Możemy też ciasto na pizzę wyrobić i nawet dać mu wyrosnąć w maszynie do pieczenia chleba ustawionej na program do wyrabiania pizzy – to działa i jest skuteczne. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrastania. Ja miskę przykrytą folią do żywności – żeby ciasto nie wysychało – wkładam do piekarnika włączonego na termoobieg z temperaturą ustawioną na 30 stopni na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do przygotowania pizzy.

Jak piec pizzę?

Podana ilość ciasta wystarcza na 2 pizze i jest to porządny obiad dla 4 osób. Blachę do pizzy smarujemy olejem. Kulkę ciasta do pizzy rozciągamy w rękach nadając jej okrągły kształt i układamy na blasze.

Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser i wybrane dodatki. Tajemnicą dobrej pizzy jest odpowiednio przyprawiony sos i naprawdę niewielka ilość dodatków. Jeśli przesadzimy z ilością dodatków to ciasto do pizzy nie upiecze się dobrze.

Przygotowaną do pieczenia pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 300 stopni Celsjusza na około 10-12 minut

Jak podać pizzę?

Pizzę możemy jeść rękoma, ale najlepsza jest polana oliwą ziołową, oliwą czosnkową lub oliwą pepperoni czy piri piri i wtedy jemy ją sztućcami. Możemy dodatkowo podać świeżo starty parmezan i liście rukoli…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *