Krupnik ryżowy to pyszna rozgrzewająca zupa. Bardzo dobrze smakuje w jesienne i zimowe dni. Jeśli jest zrobiona na delikatnym, chudym wywarze jest doskonała przy dolegliwościach żołądkowych jak już nie trzeba jeść kleiku ryżowego, a jeszcze mamy obawę, że coś innego może być za ciężkie. Bardzo smaczny jest krupnik ryżowy ugotowany na rosole z kurczaka, ale ugotowany na mięsie, które daje trochę kleistości – golonka wieprzowa lub gicz wołowa – jest po prostu wyśmienity. Hm… Wyobraźcie sobie – gicz cielęca i na niej ugotowany ryżowy krupnik…
Jak zrobić pyszny krupnik ryżowy?
Składniki na 2 dni dla 4 osób lub na 8 osób:
- 8 płaskich łyżek stołowych ryżu
- 20 dkg włoszczyzny pokrojonej w słupki – może być z mrożonki
- mięso do sporządzenia wywaru: korpus z kurczaka, lub kości od schabu wieprzowego lub jedna mała przednia golonka, może też być kawałek szpondru wołowego lub goleni wołowej.
- sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
- drobno posiekana zielona pietruszka
Mięso wstawiamy do 2 litrów zimnej wody. Dodajemy przyprawy – kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy. Solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dla kurczaka wystarczy godzina, wieprzowina będzie potrzebowała 1,5 godziny, a wołowina około dwóch godzin. Na 40 minut przed końcem gotowania dodajemy kilkakrotnie wypłukany ryż. 20 minut później dodajemy włoszczyznę.
Jak podać krupnik ryżowy?
Krupnik ryżowy podajemy posypany drobno pokrojoną zielona pietruszką.
Smacznego!