Jak zrobić guacamole?

guacamole na kromkach bagietki

Guacamole to meksykański sos z awokado  do tortilli tudzież meksykańskich chipsów nachos. Ja chyba najbardziej lubię guacamole na pieczywie. Pyszne jest na kromkach bagietki. Przypomina wtedy bardziej bruschetta’ę niż prawdziwe guacamole, ale to kwestia smaku, a może i naszych kulinarnych wspomnień. W Meksyku mnie jeszcze nie było, a we włoskiej kuchni już się kiedyś zdążyłam zakochać. 😉

Jak zrobić guacamole?

  • 2 avocado
  • 2 małe pomidorki lub jeden średni
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cytryna
  • sól

awokado, pomidory i pepperoni do guacamoleAwokado kroimy na pół. Uważamy, żeby nie uszkodzić pestki – możemy się pobawić i spróbować wyhodować w domu krzaczek awokado (z doczekaniem się owoców jest już gorzej, ale szczególnie dzieci mają dużo radości z obserwowania jak rośnie mam drzewko). Łyżką wyjmujemy awokado ze skórki. Jeśli awokado nie daje się oddzielić łyżką od skórki, to znaczy, że nie jest jeszcze wystarczająco dojrzałe.

guacamoleAwokado siekamy bardzo drobno. Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniało. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Bardzo drobno siekamy paprykę pepperoni. Oczywiście wcześniej usuwamy z niej pestki. Z papryką trzeba uważać, żeby nie dodać jej za dużo. Niezależnie od opisów i naszej znajomości pepperoni trzeba je wcześniej spróbować i dodać dokładnie tyle, ile nam do smaku guacamole potrzeba. Wszystkie składniki guacamole mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *