Nóżki w galarecie to pyszna przystawka lub danie na śniadanie i kolację. Przygotowanie jest bardzo proste, wymaga jednak dużo czasu. Samo gotowanie mięsa to 4-5 godzin. Jednak prawdziwa domowa galareta jest wyśmienita w smaku i warto poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie.
Jak zrobić galaretę z nóżek i golonki?
Lubię jak galareta jest trochę mięsna. Najodpowiedniejsze proporcje dla mnie to 2 nóżki i 1 golonka.
Składniki:
2 przednie nóżki wieprzowe,
1 golonka przednia,
5 ząbków czosnku,
przyprawy:
1 ziarnko ziela angielskiego,
1 listek laurowy,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
sól, pieprz czarny mielony
Oczyszczamy skórę na nóżkach i golonce. Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą tak, żeby je przykryć, ale żeby nalać jak najmniej wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 godzin. Wyjmujemy mięso z garnka łyżką cedzakową. Obieramy mięso z kości. Mięso drobno kroimy na małe kawałki. Wkładamy do wywaru. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotowujemy. Do smaku doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozlewamy mięso z wywarem do miseczek. Jak wystygnie wkładamy do lodówki. Jak galareta zastygnie jest gotowa do jedzenia.
Jak podać galaretę z nóżek?
Galaretę podajemy z sokiem z cytryny lub octem. Można podać też z marynowanymi grzybami. Ja najbardziej jednak lubię skropioną japońskim octem ryżowym. Nie brzmi to zbyt tradycyjnie, ale ocet ryżowy jest cudownie delikatny w smaku…
kiedy sioe dodaje sol,bo nic nie pisze
Faktycznie nic nie napisałam. ;-(
Nóżki gotujemy już w lekko osolonej wodzie. Solimy lekko biorąc pod uwagę odparowywanie wody. Nie będziemy mieli możliwości odsolenia nóżek. Można ewentualnie dodatkowo dosolić jak już na koniec doprawiamy pieprzem i czosnkiem.
Bardzo dziękuję za komentarz. Będę musiała poprawić treść przepisu.
Pozdrawiam świątecznie.
Asia (w przerwie od marynowania śledzi 😉 )