Sałatka z glonów wakame

namoczone-glony-wakameSałatka z glonów wakame jest moim ulubionym dodatkiem do sushi. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • glony wakame
  • ogórek
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • sól
  • prażony sezam

suche-glony-wakameOgórek ucieramy na tarce, lekko solimy.

Garść glonów wakame zalewamy wodą (wrzątkiem). Moim zdaniem glony są najsmaczniejsze – mają odpowiednią jędrność – jak zalewamy 10 g glonów 0,3 litra wody. Wchłaniają wtedy prawie wszystką wodę, ale nie za dużo.

Jak glony się namoczą – po około 3 minutach – osączamy je. Jak ostygną łączymy je z osączonymi ogórkami. Doprawiamy osłodzonym octem ryżowym i posypujemy prażonym sezamem.

Smacznego!

2 myśli nt. „Sałatka z glonów wakame

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *