Upieczone w całości jabłko żurawiną jest atrakcyjnym dodatkiem do pieczonej kaczki, tudzież pieczonego indyka.
Jabłka piecze się bardzo prosto.
Z jabłka usuwany gniazda nasienne tak aby nie powstała dziura na wylot przy ogonku. Najlepiej jest po prostu użyć specjalnego narzędzia w postaci zaostrzonej rurki. Wbić w jabłko nie przebijając go na wylot i wyjąc ogryzek.
W miejsce po ogryzku wkładamy uduszoną z cukrem żurawinę. Jabłka układamy w brytfannie natłuszczonej olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Jabłko pieczone zbyt długo może nam się rozpaść, powinno być jednak dopieczone do środka.
Jakich jabłek użyć do pieczenia? Wszystko zależy od sezonu. W lecie papierówki, potem jesienią antonówki, a zimą renetę. Dobrze jest wybrać małe owoce. Duże mogą się nie dopiec do środka, a za z wierzchu w tym czasie już popękać.