Pieczone kacze udka

Upieczone kacze udka

Pieczone kacze udka – jednocześnie i wilgotne i kruche – to po prostu doskonały wybór na niedzielny obiad (także na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne rodzinne przyjęcia). Aromat jałowca i rozmarynu delikatnie się wysnuwa z kuchni subtelnie informując, że niedługo będzie obiad… Delikatnie rozchodzą się też aromaty wydobyte z czerwonego wina… które stanowi doskonały dodatek do pieczonych kaczych udek. ;-)

Pakowane po 2, zafoliowane kacze udkaMam nadzieję, że zachęciłam Was wstępem do skompletowania składników. Zazwyczaj kupuję 4 udka, bo pakowane są po dwa… albo dlatego, że 4 idealnie pasują do mojej formy… a może dlatego, że mam czteroosobową rodzinę… Jedno udko też można upiec… ;-)

Jak przygotować pieczone kacze udka na 4 osoby?

  • 4 udka z kaczki – wybieramy takie z małą ilością tłuszczu – ważące po około 30 dkg
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • rozmaryn (w sumie około 1 łyżka suszonych ziół lub 2 świeżych, drobno pokrojonych listków)
  • ostra czerwona papryka
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Zaczynamy od wyrwania z kaczych udek nadmiaru tłuszczu. Tłuszcze delikatnie zesmażamy na małej patelni. Posłuży nam do wysmarowania brytfanny w której będziemy piekli udka.

Przyprawione kacze udkaKacze udka doprawiamy przyprawami. Solimy, pieprzymy, papryczymy ze wszystkich stron, ale dość delikatnie. Czosnkiem nacieramy tylko mięso nieokryte skórą. Całość obsypujemy dość obficie rozmarynem. Doprawiona udka chowamy na jakąś godzinę, 1,5 godziny do lodówki pod przykryciem, żeby mięso przeszło przyprawami. Bez szkody doprawione mięso może leżeć w lodówce nawet dobę, ale 1,5 godziny naprawdę w zupełności wystarczy. W tym czasie możemy upiec ciasto, lub iść na spacer – wszak to niedziela i spacer też nam się należy nawet jak mamy mieć gości na obiedzie. ;-)

Kacze udka w brytfannie bezpośrednio przed pieczeniemPrzyprawione kacze udka układamy w brytfannie wysmarowanej wytopionym wcześniej tłuszczem kaczym i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1/2 godziny. W tym czasie udka zaczynają nam się przyrumieniać. Wyjmujemy brytfannę z piekarnika. Delikatnie, polewając na udka, dolewamy czerwone wino. Jeśli mamy ceramiczną lub szklaną  brytfannę musimy szczególnie uważać, żeby od nagłej zmiany temperatury brytfanna nam nie pękła. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka jałowca. Przykrywamy brytfannę pokrywą i wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinę. W sumie po 1,5 godzinie pieczenia udka są idealne do jedzenia – są miękkie i rozpływają się w ustach.

Jak podać pieczone kacze udka?

Nie, nie, nie! Wcale nie z pieczonymi jabłkami. ;-) Takie pieczone kacze udka wspaniale komponują się z burakami na gorąco i kaszą jęczmienną. Oczywiście zawsze można do nich jeszcze dodać moją wielką miłość sałatę. ;-)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>