Jakie przetwory zrobić z truskawek?

TruskawkiCzerwiec to miesiąc, w którym robimy przetwory z truskawek.
Czym się kierować przy zakupie truskawek na przetwory?
Na przetwory kupujemy owoce dojrzałe, drobne i tanie. Wybieramy dzień po kilku dniach bez opadów. Wtedy owoce są najlepszej jakości – mają w sobie najwięcej smaku i nie są wodniste. Wprawdzie odszypułkowanie małych owoców zajmie nam dużo czasu, ale efekt smakowy jest wart tej pracy.
Jakie przetwory zrobić z truskawek?
Z truskawek robię truskawki w soku własnym. Nadają się świetnie do przerobienia na kompot do obiadu.
Konfitura z truskawek jest doskonała do kanapek, lub do białego sera lub do jogurtu.
Z czystego lenistwa można zrobić galaretkę z truskawek używając cukru żelującego lub fixa do konfitur. Fix zawiera wprawdzie jakieś konserwanty, co ze względów ideologicznych nie jest do polecenia, ale konfitura jest przepyszna i cudownie mało pracochłonna. Oczywiście taki fix stosujemy po prostu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja używam żelfix Dr. Oetker. Działa.
Jak zrobić truskawki w soku własnym?
Odszypułkowane i wypłukane truskawki wkładam do garnka. Kładę na kuchence i włączam grzanie na minimum. Na pełen 4 litrowy garnek truskawek wsypuję około 1/2 kg cukru.
Truskawki słodzę do smaku tak, żeby sok był intensywny w smaku i nie za słodki. Zawsze próbuję, bo same truskawki mogą być mniej lub bardziej słodkie w smaku.
Podgrzewane powoli truskawki puszczają sok. Jak już soku się trochę zbierze zmieniam grzanie na silniejsze i zagotowuję truskawki z cukrem. Tworzącą się pianę zbieram delikatnie łyżką. Sok trzeba pogotować kilka minut. Gorący sok wlewam do czystych wyparzonych słoików i zakręcam dokładnie wyparzonymi pokrywkami. Słoiki stawiam do góry dnem do wystygnięcia.
Jak zrobić konfiturę z truskawek?
Przygotowanie konfitury rozpoczynamy identycznie jak truskawek “w sosie własnym”. Dodaję dwa razy więcej cukru – około kilograma na 4 litrowy garnek truskawek. Gotuję powoli aż do prawie całkowitego zredukowania soku. Proponuję zarezerwować około 4 godzin. Pod koniec gotowania trzeba dość często mieszać, żeby konfitura nie przywarła do dna garnka i nie przypaliła się. Jednocześnie trzeba uważać, żeby owoce się nie rozpadły, bo będziemy mieli dżem zamiast konfitury. Gorącą konfiturę przekładam do czystych wyparzonych słoików i zakręcam dokładnie wyparzonymi pokrywkami. Słoiki stawiam do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *