Jakie potrawy przygotować na Wigilię?

Stroik na wigilijny stół

Zorganizowanie Wieczerzy Wigilijnej to od wielu już lat moje zadanie. Zawsze przychodzi do mnie kilkanaście osób. Jest dużo pracy. Na szczęście udaje mi się częścią przygotowań podzielić. Bez pomocy byłoby bardzo trudno to zorganizować. Oczywiście potrawy są tradycyjne, ale czasem pojawiają się nowe dania, które później tradycją się stają.

 

Jakie dania możemy przygotować na Wieczerzę Wigilijną? Sukcesywnie przed Wigilią postaram się uzupełnić wszystkie przepisy. 😉

Potrawy grzybowo-kapuściane:
Zupa grzybowa
Pierogi z kapustą i grzybami
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z opieńkami
Groch z kapustą

Dania rybne:
Karp w galarecie po żydowsku
Pasztet z ryby
Karp smażony
Śledź w occie
Śledź w oleju
Śledź na słodko-kwaśno z miodem i wiśniami
Mocno pikantny śledź z papryką pepperoni
Słodko-kwaśny śledź z rodzynkami
Śledź w pomidorach
Ryba po grecku

Do picia:
Barszczyk czerwony tradycyjny z ukiszonych buraków
Barszczyk czerwony wersja leniwa
Kompot z owoców suszonych ze świeżymi pomarańczami
Kompot z owoców suszonych o dymnym zapachu

Na słodko:
Kutia
Makowiec zawijany
Makowiec na cieście biszkoptowym
Baba drożdżowa
Tradycyjny świąteczny keks
Keks biszkoptowy
Piernik
Pierniczki

Wszystkim odwiedzającym MojeDania.pl życzę zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *