Jakie potrawy przygotować na Sylwestra w domu?

Stroik na wigilijny stół

Jakie potrawy przygotować na powitanie Nowego Roku? Hmm… Jedzenie musi być – głodny Polak jest zły, a my planujemy się dobrze bawić! Są potrawy, które musimy zjeść w Sylwestra, bo zmuszają nas do tego nasze przesądy. Inne dania jemy, bo jest taka tradycja, a jeszcze inne dlatego, że je bardzo lubimy.

Zacznijmy od przesądów. Koniecznie musimy zjeść w sylwestrową noc śledzia. Obojętne jaki, ale kawałek śledzia musi być. Spożycie śledzia tuż po północy gwarantuje nam pełny portfel przez cały rok. Proponuję:

Tradycja nakazuje nam spędzać ten dzień uroczyście i na dodatek rozpoczyna się karnawał. Przyda się nam tort noworoczny i inne tradycyjne karnawałowe słodkości:

Żebyśmy nie byli głodni, musimy jednak mieć co jeść na cały wieczór. Od kilku lat u mnie w domu w sylwestra króluje sushi. Szczególnie polecam:

Możemy jednak tradycyjnie poprzestać na zrobieniu zimnego bufetu:

  • kawior – rybie jajka farbowane na czarno i czerwono podane na połówkach jajek z kawałkiem cytryny
  • łosoś wędzony też z cytryną
  • odrobina wędliny różnej dobrej, a do tego chrzan, ćwikła i marynowane grzybki…
  • melon pokrojony w słupki owinięty plasterkami polędwicy łososiowej i przebity wykałaczką
  • jeż z połówki melona – w połowę melona wbijamy malutkie szaszłyczki zrobione na wykałaczkach – kostka żółtego sera, kawałek papryki, oliwka czarna lub zielona, kawałek kabanosa i marynowana mini cebulka
  • do tego jeszcze sałatki – wrzucamy do miski coś, co akurat mamy pod ręka i modlimy się by to do siebie pasowało i smakowało 😉 lub korzystamy ze sprawdzonych przepisów na sałatki
  • możemy jeszcze zrobić coś wykwintnego – np. rybę w galarecie – proponuję łososia przyrządzonego według przepisu na karpia po żydowsku

Oczywiście nie możemy zapomnieć o szampanie lub jakimś winie musującym, żeby coś nam pysznie wybuchło o północy.

W międzyczasie dobrze jest zjeść coś na gorąco:

Wszystkim smakoszom życzę pysznego Nowego Roku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *