Jak zrobić zupę pietruszczanka?

Zupa pietruszczanka

Pietruszczanka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. W najprostszej i najszybszej wersji zupa jest wegetariańska. Jest to po prostu odmiana kartoflanki.
Przepis na pietruszczankę na 4 osoby:
8 ziemniaków kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę i uzupełniamy wodą tak aby w sumie z ziemniakami było jej około 1 litr. Dodajemy około 15 dkg włoszczyzny krojonej w słupki. Z przypraw dodajemy kilka ziarenek czarnego pieprzu i sól do smaku. Gotujemy pół godziny. Do garnka z zupą dodajemy pół pęczka siekanej zielonej pietruszki, przykrywamy pokrywką. Zdejmujemy z palnika i zupa pietruszczanka jest gotowa do podania do stołu. Zupa nie nadaje się do odgrzewania, bo pietruszka powinna być prawie żywa.
Do zupy już na talerzu dodajemy łyżeczkę masła.
Pietruszczankę możemy ugotować też na mięsie drobiowym. Mogą to być szyjki, skrzydełka. Wtedy już nie dodajemy masła, wystarczą rosołowe oka z mięsa.
W wersji jarskiej zupa gotuje się pół godziny. W wersji z mięsem potrzebny jest czas na ugotowanie mięsa. Ziemniaki i włoszczyznę dodajemy po około pół godzinie gotowania mięsa. Czas przygotowania zupy na mięsie to około godzina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *