Jak zrobić zupę krem z brokułów?

Brokuły na krem...

Zupa krem z brokułów jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Nie ma skomplikowanego składu. Gotujesz – miksujesz – masz. No może nie aż tak prosto, ale prawie… 😉 Oczywiście, jak każda zupa krem, sprawia dobre wrażenie – bardzo eleganckiego jedzenia. Wynika to chyba z faktu, że często pojawia się w menu w restauracjach, a jak z restauracji to musi być elegancka…

Jak zrobić zupę krem z brokułów na 4 osoby? Składniki:

  • 1 średni brokuł lub dwa małe
  • 1 duży ziemniak lub dwa małe
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 dkg masła
  • 50 g serka topionego (np złoty ementaler)
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz czarny mielony

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i czosnku na ćwiartki. Na rozgrzane masło wkładamy cebulę i czosnek i smażymy aż zacznie się przyrumieniać. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą tak żeby ziemniaki przykryć. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około pięciu minut. W tym czasie kroimy brokuła na kawałki. Dokładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby brokuły były prawie przykryte. W sumie ma nam wyjść około 1 litr zupy. W tym momencie solimy zupę do smaku. Gotujemy jeszcze 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zestawiamy z kuchenki. Dodajemy serek topiony i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki siekanego koperku  – mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Zupa krem z brokułów

Jak podać zupę krem z brokułów?

Oczywiście można podać krem z brokułów razem z dodatkami typu groszek ptysiowy czy mini grzaneczki. Osobiście uważam jednak, że krem z brokułów wystarczy posypać na talerzu jeszcze odrobiną koperku dla ozdoby i wygląda super. A grzaneczki? Jak ktoś musi coś chrupać… 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *