Jak zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku?

Ziemniaki pieczone połówki

Pieczone ziemniaki są ciekawym dodatkiem do mięs. Mają jedną super zaletę – nie trzeba ich obierać. Jak mamy mieć dużo gości zaleta ta jest nie do pominięcia 😉 Wystarczy ziemniaki porządnie wyszorować i są prawie gotowe do włożenia do piekarnika.
Ziemniaki możemy piec w całości lub pokrojone w połówki lub ćwiartki.

Zawsze przed pieczeniem trzeba każdego ziemniaka kilka razy nakłuć widelcem. Następnie ziemniaki smarujemy olejem i na blasze wysmarowanej/polanej olejem wkładamy do piekarnika. Pokrojone ziemniaki pieczemy około godziny, a całe około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Dobrze jest w czasie pieczenia przewrócić ziemniaki na drugą stronę. Zawsze używam małych ziemniaków – około 5 cm średnicy. Pieczenie ziemniaków na 2-3 osoby wydaje się jakby mało ekonomiczne, ale jeśli jednocześnie pieczemy mięso lub rybę, to wykorzystujemy do pieczenia ziemniaków to samo ciepło. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, żeby obie potrawy były jednocześnie gotowe, czyli przewidzieć czas pieczenia i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika.

Ziemniaki  pieczone w całościCałe ziemniaki bardzo przypominają te pieczone na grillu lub w ognisku. Jeśli ziemniaki pokroimy możemy je dodatkowo posypać przyprawami lub startym serem.  Ziołami posypujemy przed pieczeniem, a serem na kilka minut przed końcem pieczenia.

Do ziemniaków pieczonych możemy tez zrobić grecki sos tzatziki i podać je na przystawkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *