Jak zrobić watróbkę po żydowsku?

Wątróbka po żydowskuOryginalny przepis na wątróbkę po żydowsku jest z gęsiej wątróbki smażonej na gęsim smalcu. Gęsią wątróbkę i gęsi smalec w Warszawie można kupić na przykład na bazarze przy placu Szembeka. Z racji jednak ogólnie słabej dostępności tych składników z powodzeniem można je zastąpić inną wątróbką drobiową i olejem.
Wątróbka po żydowsku to ciekawe danie na przystawkę lub kolację na gorąco. Zaletą jest czas przygotowania – jeśli mamy przygotowane wcześniej namoczone rodzynki to po 7 minutach mamy gotowe danie.
Jak zrobić wątróbkę po żydowsku?
Składniki na 4 osoby na przystawkę:
25 dkg wątróbki drobiowej
1 łyżeczka mąki
kilka łyżek oleju do smażenia
1/2 cebuli
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cynamon

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, żeby się namoczyły. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kawałki i oprószamy mąką. Cebula kroimy na drobno i smażymy na oleju na prawie złoty kolor. Dodajemy migdały i smażymy jeszcze przez chwilę. Wkładamy wątróbkę i smażymy przez chwilę (aż się zetnie) mieszając od czasu do czasu. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy, pieprzem, solą i cynamonem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *