Jak zrobić tort bezowy z kremem kawowym?

Tort bezowy z kremem kawowym

Kawałek tortu bezowego z kremem kawowym, a do tego filiżanka herbaty jaśminowej – to cudowna chwila rozkoszy. Dobrze jednak mieć świadomość, że taka beza to bomba kaloryczna i zażywać tej rozkoszy z umiarem – raz do roku na urodziny to na pewno nie jest za dużo 😉 Przygotowanie bezy i kremu nie jest trudne, na pewno dużo prościej i szybciej jest zrobić taki tort niż tort orzechowy z kawowym kremem.

Jak zrobić tort bezowy z kremem kawowym?
Składniki do przygotowania bezy:

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki do przygotowania kremu kawowego:

  • 1,5 kostki masła
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki stołowe rumu (lub innego alkoholu i odrobina aromatu rumowego)

Przepis na na blaty bezowe do tortu kawowego:

Blaty bezowe do tortu kawowego

Bierzemy 6 jajek i rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy do lodówki przykryte folią do żywności, żeby nie obeschły. Białka wlewamy do misy miksera i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy sok z cytryny i kończymy miksowanie. Dosypujemy przesianą przez sito mąkę kartoflaną, a właściwie to dosypujemy przesiewając przez sito. (Mąka kartoflana szczególnie lubi się zbrylać.) Mieszamy łyżką i wykładamy na przygotowane wcześniej blachy.

Blachę koniecznie wykładamy papierem do pieczenia. Najwygodniej jest sobie narysować kółka na papierze i zaznaczony obszar pokryć masą z białek na grubość około 1-1,5 cm. Z podanej ilości wychodzą 2 blaty o średnicy 26 cm i zostaje jeszcze trochę masy na małe beziki do ozdobienia tortu. Beziki wykładamy na blachę przy pomocy szprycy do zdobienia tortu.

Bezy pieczemy, a właściwie suszymy w piekarniku włączonym na termoobieg z temperaturą ustawioną na 120 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.

Przepis na krem kawowy do tortu bezowego:

Masło wyjmujemy z lodówki jeszcze przed pieczeniem bezy. Musi być miękkie. W razie gdybyśmy zapomnieli można je przez moment podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale uwaga – nie możemy masła rozpuścić. Używamy programu do rozmrażania i co chwila sprawdzamy czy już jest miękkie. Oczywiście masło wyjmujemy z folii na talerzyk, chyba, że mamy ochotę na fajerwerki, lub ciekawsze atrakcje jak np.: zakup nowej kuchenki mikrofalowej lub nawet wizytę straży pożarnej i remont mieszkania.

Kawę wsypujemy do filiżanki i zalewamy odrobiną wrzątku. Wrzątku bierzemy minimalną ilość, która pozwoli na rozpuszczenie kawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Bierzemy żółtka które nam zostały po bezach. Dodajemy do nich cukier i miksujemy na puszystą białą masę. Wystarczy użyć jednej pałki miksera.

Teraz do misy miksera wkładamy samo masło. Miksujemy na puszystą masę. Miksując dalej dolewamy kawę, ubite z cukrem żółtka, a na koniec alkohol. Masa jest gotowa.

Przepis na tort bezowy z kremem kawowym:

Blat bezowy kładziemy na paterze spodem do góry. Smarujemy kremem kawowym. Przykrywamy drugim blatem – tym razem kładziemy go normalnie spodem do dołu. Smarujemy kremem wierzch i boki tortu. Na wierzchu dla ozdoby układamy małe beziki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *