Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka na grilla?

szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem lub brzoskwinią

Szaszłyki mięsno-owocowo-warzywne są atrakcyjną alternatywą dla pieczonych kawałków mięsa z grilla. I mięso i warzywa dobrze jest jednak wcześniej zamarynować.

Ostatnio na grilla szaszłyki przygotowała moja córa. Mięso z piersi kurczaka pokrojone na  kawałki zamarynowała. Tej samej marynaty użyła też do cebuli i papryki. Oczywiście paprykę i cebulę pokroiła na kawałki. Mięso i warzywa rozdzielała owocami – ananasami i brzoskwiniami z puszki.
Owoców nie marynowała.

Jak zrobić dobrą marynatę do piersi z kurczaka?

Do kilku łyżek oliwy dodajemy ulubione przyprawy. Osobiście polecam dużą ilość czosnku i papryki, trochę soli, trochę ziół prowansalskich lub samego oregano, lub bazylii. Można też użyć jakiejś gotowej przyprawy do grilla lub kurczaka, jeśli mamy jakąś przetestowaną i nam smakuje. Marynatę dobrze jest zakwasić łyżką soku z cytryny lub octu winnego.

Mięso i warzywa marynujemy co najmniej pół godziny. Razem z mięsem można marynować też kawałki wędzonego boczku. Boczek kroimy w plastry 0,5 cm grubości i około 4 cm długości.

Jak zrobić szaszłyki?

Na przemian nadziewamy różne składniki na patyczki, pieczemy obracając co chwila przez… hmm… aż się upieką…

Potem już tylko w wpadamy w zachwyt. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *