Maki z pieczonym łososiem smażone w tempurze robimy wtedy, gdy potrzebujemy zjeść coś na gorąco, a mamy nieodpartą ochotę na sushi. Czasem nie udaje nam się kupić świeżej ryby, a mamy pragnienie sushi, które po prostu nie daje nam żyć. Bierzemy wtedy kawałek mrożonego łososia pieczemy go w piekarniku i już mamy z czego zrobić sushi. Oczywiście świeżego łososia też możemy przerobić na maki w tempurze. 😉
Jak zrobić sushi maki na gorąco z pieczonym łososiem w tempurze?
Składniki na kolację dla 4-6 osób:
- około 40 dkg łososia
- 25 dkg ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- cukier
- sól
- 1 małe, dojrzałe awokado
- 6 listków glonów nori
- połowa białej części pora
- chrzan wasabi
- marynowane łodygi łopianu
- tykwa marynowana
- szklanka mąki pszennej
- szklanka lodowatej wody
- 1jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sos teriyaki
- miód
- około 1/2 litra oleju do smażenia
W pierwszej kolejności przyrządzamy ryż do sushi. Proces przygotowania ryżu zajmie nam około 1,5 godziny do czasu aż ryż wystygnie na tyle, żeby dało się zawijać sushi.
W międzyczasie pieczemy łososia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy nasz filet z łososia na około 15 minut.
Upieczonego łososia po ostudzeniu kroimy na 6 porcji/pasków do wypełnienia maki. Awokado obieramy i kroimy w grube paski. Pora kroimy na piórka – wąziutkie paseczki wzdłuż łodyg. Marynowana tykwa i łodygi łopianu zakupione w sklepie z akcesoriami do sushi są przygotowane do użycia. Z wasabi w proszku przygotowujemy chrzan wasabi.
25 dkg ryżu wystarczy nam na dokładnie 6 rolek sushi, możemy od razu podzielić ryż na 6 porcji. Za każdym razem 1 porcję ryżu układamy na arkuszu nori. Następnie wkładamy pasek łososia. Łososia dość obficie smarujemy wasabi – dużo więcej niż się smaruje surowego łososia. Dodajemy kilka piórek pora. Dokładamy awokado i opcjonalnie jeszcze łodygi łopianu i tykwę. Zawijamy rolkę sushi pomagając sobie matką bambusową. Brzeg nori zwilżamy wodą, żeby dobrze się zalepił.
Po przygotowaniu 6 rolek sushi maki przygotowujemy tempurę. Tajemnicą tempury jest użycie do jej przygotowania lodowatej wody. Szklankę mąki ze szklanką wody mieszamy widelcem na gładką masę dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i 1 małe jajko i dalej rozprowadzamy na gładką masę. Tempura ma konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
Do silnie rozgrzanego oleju wkładamy rolki sushi dokładnie zamaczane w tempurze. Smażymy przez około 8 minut. Powinniśmy smażyć rolki sushi w głębokim tłuszczu, ale z czystego skąpstwa 😉 tudzież oszczędności oleju możemy smażyć sushiki zagłębione do 3/4 grubości w oleju i przewracać na drugą stronę.
Jak podać sushi maki z pieczonym łososiem smażone w tempurze?
Gorące rolki kroimy na 8 równych kawałków. Sushi maki z pieczonym łososiem podajemy polane słodkim sosem terijaki. Sos taki przygotowujemy łącząc sos teriyaki z miodem w proporcji 1:1. Zaprawę terijaki możemy też sami przygotować łącząc sos sojowy z octem ryżowym i białym winem.
Smacznego!