Jak zrobić surówkę z białej kapusty – coleslaw?

Salatka coleslawColeslaw – sałatka z białej kapusty – to idealny dodatek do smażonej ryby. Wprawdzie w pewnej fastfoood restauracji (KFC 😉 ) podają ją do kurczaka w panierce, ale pasuje też do innych mięs pieczonych, tudzież do mielonych kotletów.

Jakie składniki są konieczne do zrobienia surówki z białej kapusty?

  • 1/4 główki (około 40 dkg) kapusty,
  • 1 średnia cebula – może być czerwona,
  • 1 średnia marchewka,
  • jogurt naturalny,
  • majonez,
  • sól.

Składniki salatki coleslawOpcjonalnie możemy dodać też:

  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • kminek – mielony lub w ziarnach według uznania
  • pieprz czarny mielony

Jak przygotować składniki na sałatkę coleslaw?

Kawałek kapusty na szatkownicyKapustę bardzo drobno kroimy – najlepiej na szatkownicy. Używam ręcznej szatkownicy, ale oczywiście można użyć robota kuchennego, ale potem jakby więcej mycia naczyń jest… 😉

Kapustę trochę solimy. Następnie zgniatamy w dłoniach, aż zmięknie i puści trochę sok.

Cebulę kroimy bardzo drobno. Można też użyć szatkownicy.

Marchewkę ucieramy na Poszatkowana kapustadrobnej tarce jarzynowej.

Jak przygotować sos?

Mieszamy jedną część majonezu z trzema częściami jogurtu naturalnego. Moim zdaniem są to najlepsze proporcje, do dresingu do większości sałatek, jeśli decydujemy się na mieszanie jogurtu z majonezem.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z marchewką czyli sałatkę coleslaw?

Poszatkowane składniki salatki coleslawWszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Czasem mamy świetny plan zrobienia większej ilości surówki, żeby była gotowa jeszcze na drugi dzień. Proponuję przechować w lodówce poszatkowane składniki bez sosu i doprawić sosem na świeżo przed spożyciem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *