Jak zrobić sos z zielonego pieprzu do steku wołowego?

Stek wołowy polany sosem z zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu to ulubiony przez mojego męża sos do steku wołowego. Wprawdzie nie udało mi się nigdy odtworzyć tego, który podają w zachwalanej przez mojego męża restauracji w Pradze czeskiej, ale sami sprawdźcie czy warto dążyć do pierwowzoru. W tym przypadku najważniejsza jest prostota, a nic prostszego niż sos podstawowy z dodatkiem smaku przewodniego nie da się wymyślić. 😉

Ziarna zielonego pieprzuJak robię sos z zielonego pieprzu do steku wołowego?
Składniki w ilości do 4 steków:

  • 2 dkg masła
  • 2 dkg maki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • szczypta soli

Posiekane ziarna zielonego pieprzu Rondelek z sosem z zielonego pieprzu

Z masła i maki robię białą zasmażkę. Dodaję mleko cały czas mieszając. Dokładam posiekany pieprz zielony. Zagotowuję. Solę do smaku. Można ewentualnie dolać jeszcze trochę więcej mleka, jeśli komuś konsystencja sosu wydaje się zbyt gęsta.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić sos z zielonego pieprzu do steku wołowego?

    • Bardzo dziękuję za komentarz. Po “głębokiej analizie problemu” poprawiłam prawie wszędzie. Zostawiłam w adresie strony – tego wolałabym jednak nie dotykać – korekta adresu niestety czasem ma nieprzyjemne konsekwencje.
      Jeszcze raz dziękuję.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *