Jak zrobić sos z kurek i suszonych pomidorów do steku?

Stek z udźca wołowego w sosie z kurek z zielonym pieprzem i suszonymi pomidorami

Dobry sos podkreśla smak steku. Sos z kurek i suszonych pomidorów doprawiony zielonym pieprzem w połączeniu ze stekiem wołowym daje nam rozkosz na podniebieniu. Moim zdaniem jest to najlepszy sos do steku wołowego niezależnie od tego czy usmażymy go z polędwicy wołowej, czy też weźmiemy rozbratel, antrykot czy udziec wołowy. Mięso na zdjęciu to rostbef.

Jak zrobić sos z kurek i suszonych pomidorów do steków wołowych?
Składniki na sos dla 4 osób:

  • 5 dkg masła,
  • 2-3 małe ząbki czosnku,
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju,
  • 15-20 dkg kurek,
  • 8 łyżeczek zielonego pieprzu ze słonej zalewy
  • łyżka mąki,
  • 250 ml mleka.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory kroimy w paski po około 0,5cm szerokości. Kurki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Większe grzyby można pokroić. Zielony pieprz siekamy na połówki.

Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy grzyby i suszone pomidory i smażymy przez 15 minut częściowo po przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy zielony pieprz. Po całkowitym odparowaniu wody dodajemy mąką i dokładnie rozprowadzamy w tłuszczu. Powoli, cały czas mieszając wlewamy mleko aż do otrzymania pożądanej gęstości sosu.
Przygotowanie sosu zajmuje w sumie około 20 minut, trzeba więc zacząć go robić przed smażeniem steków.

Smacznego!

3 myśli nt. „Jak zrobić sos z kurek i suszonych pomidorów do steku?

  1. Jak widzę mąkę jako składnik sosu, to robi mi się niedobrze. Wystarczy dodać 2-3 łyżki śmietany 30% i sos będzie do—sko—na–ły

    • Dziękuję za komentarz. Szczerze mówiąc miałam różne fazy w swoim życiu. Negację mąki też przeszłam. Myślałam sobie – po co mąka? – to tylko puste kalorie. Oprócz zagęszczania mąka dodaje pewnej śliskości potrawie. Oczywiście nie trzeba dodawać. Przepis jest tylko inspiracją. Nie chodzi o to, żeby stosować się do niego odkładnie, ale o to, żeby nam smakowało.
      Pozdrawiam
      Asia

  2. Pychości. Mniam mniam. Kurki z pomidorkami i rożki cielęce z ryżem. Mniam. Wpadłem na chwilę z Nowego Ekranu aby coś przekąsić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>