Jak zrobić sos winegret do sałaty?

Sałata z sosem winegret pasuje do prawie każdego obiadu. Ludzie różnie robią ten sos. Ja czasem też też mam ochotę na pewne odmiany. Mam jednak swój przepis, który zawsze daje doskonały, powtarzalny efekt.
Składniki:

  • 2 łyżki miodu – najlepiej kwiatowego lub lipowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano.

Taka ilość składników wystarczy, aby zrobić sos do średniej wielkości główki sałaty.
Jak przyrządzić sos winegret?
Najpierw trzeba rozmieszać miód z octem. Wszystkie składniki razem nie zmieszają się dobrze. Olej dodajemy dopiero jak miód jest całkowicie rozpuszczony w occie. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i oregano. Mieszamy i już. 😉 Żeby przyrządzić idealną emulsję z powyższych składników, trzeba wszystko przelać do słoika zakręcić i przez chwilę mocno wstrząsać.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *